چگونه کتابخوان شویم؟
فهرست مطالب
چگونه کتابخوان شویم؟
کتابخوان بودن افراد یک جامعه بدون شک می تواند یکی از نشانه های میزان پیشرفته بودن و آگاهی آن جامعه بوده و میزان درک آن جامعه را از موقعیت های مختلف نشان دهد. خواندن کتاب در یک جامعه با میزان رشد در مسائل اقتصادی، سیاسی و علمی آن جامعه رابطه مستقیمی دارد.
همچنین مطالعه مطالب مفید می تواند فرصت های جدیدی برای رشد فردی، رشد روابط اجتماعی و پیشرفت شغلی را برای ما فراهم آورد. بنابرآنچه ذکر شد تیم آلفاکوچ لازم دانست که مقاله ای با عنوان “چگونه کتابخوان شویم؟ ” ارائه دهد.
تداوم در کتابخوانی
خواندن کتاب در ظاهر کار آسانی به نظر می رسد ولی تداوم این کار و تبدیل شدن به یک انسان کتابخوان نیازمند برنامه ریزی هدفمند و اراده و انگیزه بسیار است. اینکار تا جایی که کتابخوانی تبدیل به یک عادت سازنده شده و جزئی از شخصیت انسان شود، باید ادامه یابد.
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر شد، مطالعه کردن می تواند ساختار ذهنی انسان را تغییر داده و دیدگاه او را نسبت به جهان و مسائل مختلف آن تغییر دهد و همینطور می توان با افزایش مطالعه از بروز بیماری های ذهنی و فکری از جمله آلزایمر و استرس جلوگیری کرد.
نکته مهم
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که باید چه کتابی بخوانیم و چگونه بخوانیم که مفید واقع شود و در طولانی مدت بتوانیم تبدیل به یک کتابخوان حرفه ای شویم؟ چون تعداد کتاب های موجود در جهان بسیار زیاد است و یافتن و انتخاب کتاب هایی که به درستی بتواند نیاز مطالعه ی ما را برطرف کند نیز مسئله ی مهمی است. در ادامه ابتدا به روش هایی می پردازیم که با کمک آن ها بتوان به مطالعه علاقمند شد و بهترین موضوعات را برای مطالعه انتخاب کرد:
روش های ایجاد علاقه به کتاب خواندن:
علاقه خود را در نظر بگیرید.
این مسئله بسیار مهمی است که شما در ابتدای راه مطالعه در مورد موضوع مورد علاقه خود مطالعه کنید تا بتوانید علاقه و انگیزه ی موردنیاز خود را در ابتدای راه حفظ کنید. چه سوالاتی در ذهنتان وجود دارد؟ در مسائل روزمره ی خود به دنبال چه هستید؟ با پرسیدن این سوالات از خود، می توانید مسیر ذهنی و موضوعات مورد علاقه خود را برای مطالعه بیابید.
از کتاب های الکترونیکی و صوتی استفاده کنید.
اگر شما هم جزو افرادی هستید که به خاطر تنبلی و کمبود وقت از کتاب خواندن فرار می کنند، شاید بهتر است کتاب های الکترونیکی و صوتی را امتحان کنید. این گزینه ها به علت راحتی و در دسترس بودن، امکان کتاب خواندن را در هر محیطی برای شما فراهم می کنند. بیشتر این کتاب ها در موضوعات و دسته بندی های مختلف بصورت رایگان از طریق اینترنت در اختیار شما قرار دارند. به هر حال سعی کنید از تمام راه های تکنولوژی و غیر تکنولوژی برای افزایش ساعت مطالعه خود استفاده کنید. تکنولوژی با تمام اثرات مخرب خود، در بعضی موارد می تواند مفید و موثر باشد.
با تندخوانی و کلی خوانی شروع کنید.
وقتی با یک کتاب جدید مواجه می شوید شاید در ابتدا ندانید که این کتاب، موضوع مورد علاقه ی شماست یا نه! یا ممکن است بخواهید در یک زمان اندک، به درک کلی از مفهوم یک کتاب برسید. برای فهمیدن این موضوع، کتاب را ورق بزنید، ابتدا مقدمه و سپس کتاب را روزنامه وار بخوانید. تیترها را بخوانید و از هر صفحه دو یا سه خط که برایتان جلب توجه میکند مطالعه کنید. در نهایت به پشت جلد نگاهی بیندازید. اگر موضوع کتاب برایتان جذاب بود شروع به خواندن کنید در غیر اینصورت به سراغ کتاب دیگری بروید.
برنامه ی مشخصی برای مطالعه کردن داشته باشد.
بهتر است در هر روز ساعت مشخصی را به مطالعه کردن اختصاص دهید. سعی کنید در ابتدای برنامه با کتاب ها و موضوعاتی که مورد علاقه تان باشد شروع کنید. این ساعت و برنامه ی مشخص را به قدری ادامه دهید تا مطالعه در این زمان، برایتان مانند مسواک زدن تبدیل به یک عادت موثر شود. برای این کار می توانید از زمان های هدر رفته، زمان استراحت و زمانی در مترو و اتوبوس و… نیز استفاده کنید. همچنین مطالعه در زمان قبل از خواب، نیز می تواند به بهبود خواب شما کمک کند.
انتخاب مکان ثابت برای مطالعه
مکان مطالعه نیز از مواردی است که تاثیر بسیاری در ایجاد علاقه و عادت به کتابخوانی دارد. اگر عادت داشته باشید روی تخت خواب مطالعه کنید ممکن است پس از گذشت چند دقیقه احساس کسل بودن و خواب آلودگی به شما دست بدهد و از کیفیت مطالعه تان کاسته شود. به همین جهت بهتر است مکان استاندارد و مناسبی را برای این کار انتخاب کنید و همیشه در آن مکان مشغول مطالعه شوید تا برایتان تبدیل به یک عادت شود.
تعیین پاداش برای مطالعه
اکثر مردم با توجه به تجربیاتی که از کودکی و دوران مدرسه داشته اند، کتاب خواندن را نوعی عمل اجباری و ناخوشایند تلقی می کنند و از آن لذت نمی برند. شما می توانید با تعیین زمان و جایزه، این کار را برای خود لذت بخش تر کنید. به عنوان مثال برای خود مشخص کنید که اگر یک ساعت به طور مداوم و مفید مشغول مطالعه باشم، بعد از آن فیلم مورد علاقه ام را تماشا می کنم یا خوراکی مورد علاقه ام را به خود جایزه می دهم.
دوستان کتابخوان پیدا کنید.
شخصیت و علایق دوستان ما تاثیر بسیار زیادی در تشکیل طرز فکر و علایق ما دارد. به همین علت داشتن یک یا چند دوست کتابخوان ، باعث می شود علاقه به کتابخوانی در ما تقویت شود. با دوستان خود در مورد کتاب ها و موضوعات مورد علاقه ی خود صحبت کنید، در انتخاب کتاب ها به یکدیگر کمک کنید و تجربیات خود را با هم به اشتراک بگذارید و کتاب هایتان را به یکدیگر قرض بدهید.
لقمه ی بزرگ تر از دهانتان برندارید!
هیچ گاه برای شروع کتابخوانی، سراغ کتاب های خیلی قطور نروید چون در ابتدای مسیر و قبل از این که به کتاب خواندن عادت کرده باشید، انتخاب کتاب های قطور و دشوار فقط باعث دلزدگی تان خواهد شد. پس در ابتدا از کتاب های کم حجم و ترجیحا با داستان های جذاب شروع کنید تا به این فرایند علاقه مند شوید. همچنین در برنامه ریزی، تعداد کتاب هایی که می خواهید در طول مدت یک ماه بخوانید را بصورت منطقی و کم انتخاب کنید و با هدف گذاری های غیر واقعی علاقه ی خود را از بین نبرید.
به کتابخانه ی خود مثل یک گنجینه ی با ارزش نگاه کنید. کتاب ها باعث افزایش آگاهی و ایجاد بینش عمیق در ما می شوند و شخصیت ما را تعالی می بخشند. به رشد ما کمک می کنند و ما را به انسان بهتری برای خود و جامعه تبدیل می کنند.
از کتاب هایتان به خوبی مراقبت کنید و با سلیقه ی خود یک کتاب خانه ی زیبا برای آن ها تهیه کنید. نگاه کردن به کتاب خانه تان شما را به وجد می آورد! اگر کتابی را دوست ندارید. مهم ترین قدم برای کتابخوان شدن، دوست داشتن کتاب و موضوع مورد نظر است. زندگی آن قدر طولانی نیست که بخواهیم با انجام کارهایی که دوست نداریم آن را تلف کنیم. پس در انتخاب کتاب ها دقت کنید تا از مطالعه لذت ببرید.
کتاب های جالبی که برای علاقه مند شدن می توانید از آن ها شروع کنید:
درباره معنی زندگی
کتاب درباره معنی زندگی نوشته ویل دورانت ، نویسنده و تاریخ نگار معروف آمریکایی است ، کتابی با حجم بسیار کم اما محتوای مفید و ارزشمند.
داستان کتاب از آنجایی شروع می شود که روزی ویل دورانت در حال استراحت بود و فردی به آن مراجعه می کند و می گوید که قصد خودکشی دارد و از ویل دورانت می خواهد تا برایش توضیح دهد که معنا زندگی چیست؟
هنر شفاف اندیشیدن
کتاب هنر شفاف اندیشیدن به خاطر نویسنده خلاق رولف دوبلی و مترجم معروف آن عادل فردوسی پور نیز یکی از پرفروش ترین کتاب های ایران در سال 1400 می باشد. این کتاب درباره خطاهای رایج ذهنی است که در بعضی مواقع موجب می شود ما تصمیم های غلطی در زندگی بگیریم . نویسنده کتاب خوانندگان را با این پرسش که ” آیا همیشه تصمیمات درستی می گیریم؟ ” مواجه می کند.
دختری که رهایش کردی
جوجو مویز نویسنده خلاق کتاب به صورت موازی و در دو زمان متفاوت داستان خود را روایت میکند. موضوع اصلی این کتاب درباره اشغال فرانسه در زمان نازیها است.
به طور خلاصه عشق، غارت و جنگ همه آن چیزی است که در این رمان میخوانید. داستان از آنجایی آغاز میشود که هنرمندی به نام ادوارد به جبهه متفقین در جنگ جهانی اول میپیوندد. تصویری که ادوارد از سوفی همسرش کشیده است، زمانی که فرانسه توسط آلمانها اشغال میشود به دست نیروهای نازی میافتد. سالها بعد در لندن، این تابلو نقاشی، داستان و ماجرای جدیدی رغم میزند.
کیمیاگر
پائولو کوئیلو نویسنده با استعداد برزیلی هست. کیمیاگر داستان چوپانی اسپانیایی است که درتلاش به دست آوردن گنجی مدفون در حوالی اهرام مصر را در سر دارد. او وطنش را ترک میکند و پا در راه سفری پرخطر میگذارد. در این سفر او با افراد مختلفی آشنا میشود، عاشق میشود و در نهایت گنج را در آنجا که فکر میکرده که هست، پیدا نمی کند.
شازده کوچولو
داستان شاعرانه و زیبایی است در مورد پسر بچه ای که به دنبال شناختن خود و جهان است. اثر آنتوان دوسنت اگزوپری که با هر بار خواندن آن ، تجربه ی جدیدی از حس زیبایی و تجسم شاعرانگی به انسان دست خواهد داد. این اثر از جمله آثار ماندگار ادبیات کودک است که به 102 زبان ترجمه شده و در سال های جنگ جهانی دوم نوشته شده است.
دیدگاهتان را بنویسید