زبان بدن چیست؟
فهرست مطالب
زبان بدن چیست؟
معنی زبان بدن این است که ما بدون استفاده از روش کلامی بتوانیم احساسات خودمان را بروز بدهیم. برای مثال حالت های صورتT تکان دادن دست ها هنگام صحبت کردن، تکان دادن پا ها یا تکان خوردن هنگام ایستادن، لحن صحبت کردن و نشستن نیز قسمتی از زبان بدن را تشکیل میدهند. در این مقاله اطلاعات خوبی درباره زبان بدن دریافت خواهید کرد، در ادامه با ما همراه باشید.
فواید زبان بدن
معمولا افراد میتوانند با زبان بدن احساسات خودشان را به صورت واضح منتقل کنند. پس باید یاد گرفت چگونه زبان بدن را در زندگی روزمره مورد استفاده قرارداد. افراد معمولا فکر میکنند که برای ارتباط برقرار کردن باید با طرف مقابل صحبت کنند. اما بهتر است بدانید که عمده این ارتباط را زبان بدن فرد تشکیل میدهد. معمولا بیشتر از 90% از آنچه که شما به طرف مقابلتان منتقل میکنید از طریق همین زبان بدن و حرکات و رفتار های شماست و آن 10% باقی مانده درصدی است که در واقع شما منظورتان را از طریق گفتار و کلام بیان میکنید. مثلا خشم، خستگی، وضعیت آرام، گیجی و دیگر رفتارها که هنگام صحبت کردن از خود نشان میدهید.
تفاوت زبان بدن با قرادادهای اجتماعی و فرهنگی چیست؟
تا به حال کسی را دیدهاید که بگوید من زبان بدن را آموخته و یاد گرفته ام؟ نه چون زبان بدن آموختنی نیست و یک خصوصیت ذاتی است که در افراد وجود دارد. مثلا همه ما هنگام خشم اخم کرده و هنگام خوشحالی لبخند میزنیم و آن را از کسی یاد نگرفتهایم. معمولا قراردادهای اجتماعی و فرهنگی آموختنی هستند و در بین فرهنگ ها تفاوت هایی وجود دارد. به طور مثال در اکثر فرهنگ ها برای نشان دادن حسن نیت و صلح جویی، افراد هنگام سلام و احوالپرسی یا در خاتمه دیدار با هم دست می دهند. پس میتوان گفت که فرق بین زبان بدن با قرارداد های اجتماعی در این است که زبان بدن آموختنی نیست ولی قرارداد های اجتماعی آموختنی هستند.
برخی نشانه های زبان بدن که اشتیاق و علاقه را نشان می دهند عبارتند از:
- شخص جوری می نشیند که بدنش به سمت شما متمایل باشد.
- فرد ارتباط چشمی را حفظ می کند.
- فرد راحت و آسوده می نشیند یا میایستد.
- هنگام گفت و گو آزادانه دست هایش را حرکت می دهد و بیشتر کف دستانش را نشان می دهد.
- با حرکت سر صحبت های شما را تائید می کند.
- لبخند زدنش بیش از چند ثانیه طول می کشد و سریع محو نمی شود.
برخی نشانه های زبان بدن که کلافگی و عدم تمایل را نشان می دهند عبارتند از:
- فرد به یک نقطه خیره می شود و سرش را پایین می اندازد.
- به صورت مدام ساعت، تلفن همراه و… را چک میکند.
- دستانش را مشت میکند یا با انگشتانش بازی میکند.
- دست به سینه می شود.
- بدنش در حالت ایستاده و نشسته به سمت مخالف شما متمایل است.
- هر از گاهی نفس های عمیق میکشد.
کاربرد زبان بدن در زندگی روزمره چیست؟
همانطور که قبلا اشاره کردیم زبان بدن نقش بسیار مهمی در زندگی افراد دارد. معمولا میتوان از این زبان در زندگی روزمره، در محیط کاری، تربیت کردن کودکان، ارتباط بین زوجین و دیگر موارد مورد استفاده قرار داد.
در زیر به برخی از این موارد اشاره شده است که هر فردی باید درباره زبان بدن بداند:
- تشخیص دروغگویی و صداقت فرد
- تشخیص استرس، اضطراب، هیجان و ترس
- تشخیص حس اشخاص نسبت به خود
- پیشبینی موضع، رفتار و تصمیمات افراد و… .
۵ روش که در زیر آمده مواردی هستند که هر فرد باید درباره ارتباط خود با مخاطب بداند:
محکم و با اعتماد به نفس دست بدهید.
این مورد باعث میشود که شما به مخاطب این حس را منتقل کنید که فردی با اعتماد به نفس هستید. البته این مورد قابل توجه است که بعضی از افراد از نظر فرهنگی و اعتقادی تمایلی به دست دادن نداشته باشند. وقتی شما با اعتماد به نفس دست میدهید نشان دهنده این است که شما فردی مقتدر هستید پس افراد شما را به عنوان فردی قابل احترام و اعتماد میشناسند.
ارتباط چشمی را قطع نکنید.
هنگامی که با فردی صحبت میکنید حتما ارتباط چشمی برقرار کنید چون این کار باعث میشود که مخاطب این حس را داشته باشد که شما حواستان به حرف هایشان است. گاهی اوقات که در جایی به صورت گروهی صحبت میکنید فقط نگاهتان را روی فردی متمرکز نکنید و با همه افراد حاضر در آنجا ارتباط برقرار کنید.
سرتان را بالا نگه دارید.
با این کار شما فردی قدرتمند، مسلط و قابل اعتماد دیده می شوید که اعتماد به نفس بالایی دارد.
دستان خود را باز و آزاد بگذارید.
معمولا هنگام صحبت کردن اگر دستهایتان را مشت کنید به مخاطب خود این احساس را منتقل میکنید که شما حالت دفاعی گرفته اید.
صورتتان را لمس نکنید.
معمولا افراد هنگامی که دروغ میگویند دائما به صورت ناخودآگاه چهره خود را لمس میکنند. پس برای ایجاد حس اعتماد در مخاطب خودمان از لمس کردن صورتمان خودداری کنیم.
قوانینی در مورد یادگیری زبان بدن:
-
مجموعه حرکات را با هم در نظر بگیرید.
از متداول ترین اشتباهات که هنگام خواندن زبان بدن افراد مرتکب میشویم این است که بعضی از حرکات را بدون در نظر گرفتن شرایط متفاوت تعبیر میکنیم. برای مثال دست زدن به صورت، هنگام صحبت کردن، دست خود را مشت کردن و خاراندن سر معنی های متفاوتی را در شرایط متفاوت دارند.
-
دنبال هم خوانی بگردید.
زبان بدن تاثیر بسیار بیشتری در افراد دارد تا نشانه های کلامی، اگر شما توجه داشته باشید بعضی افراد هنگام صحبت کردن دست خود را به سینه خودشان میچسبانند و به صورت خود دست میزنند. معمولا حرف های این افراد بسیار قابل قبول نیست و همانطور که قبلا مطرح کردیم زبان بدن نشان دهنده صحت صحبت های فرد اضطراب یا حتی پرخاشگری فرد نیز است.
-
حرکات شخص را در چارچوبی که رخ می دهند بخوانید.
همیشه باید در چارچوب خاصی رفتار های افراد را زیر نظر داشته باشید. برای مثال اگر فردی در یک روز سرد برفی دست به سینه در حالیکه پاهایش را روی هم انداخته و چانه اش هم رو به پایین است و میلرزد به احتمال قوی به این معنی است که آن فرد سردش شده و به معنی حرکت دفاعی نیست. ولی اگر همان شخص با همان خصوصیات، سر میز فروش روبروی شما نشسته باشد به درستی می توان حرکت او را به این معنا دانست که نسبت به پیشنهاد شما احساس منفی دارد و حس خوبی ندارد.
زبان بدن برای اولین بار توسط چه کسی مورد توجه قرار گرفت:
در سال 1872 برای اولین بار زیست شناس معروف آقای چارلز داروین کتابی با عنوان بیان عواطف در انسان و حیوانات منتشر کرد. امروزه پیشرفتهای علمی بسیاری در درک معنی اجتماعی زبان بدن صورت گرفته است. بد نیست چند تکنیک برای خواندن زبان بدن را مرور کنیم:
- گذاشتن دست توی جیب
- در دست گرفتن مچ، ساعد و بازو
- حالات مختلف کف دست
- مالش انگشت شست به سایر انگشتان
- مشت کردن دست و باز کردن انگشت اشاره
- انداختن یک پا روی پای دیگر
- دست به سینه بودن
- داشتن تسلط بصری
دیدگاهتان را بنویسید