هرم مازلو چیست؟ سلسله مراتب 5 نیاز مازلو
در مقاله پیش رو قصد داریم علاوه بر تعریف کلی هرم مازلو به معرفی آبراهام مازلو ارائه دهنده هرم نیازهای مازلو بپردازیم؛ و در نظر داریم با تشریح مثلث مازلو با نقد هرم مازلو به مشکلات هرم مازلو بپردازیم. با تیم آلفا کوچ همراه باشید و در قسمت نظرات نقد خود را به این نظریه اعلام بفرمایید تا در اسرع وقت نظریه شما با پاسخ کارشناس انتشار یابد.
توجه: اگر حوصله شما از خواندن متن خارج است در آخر این متن ویدیو هرم مازلو چیست؟ سلسله مراتب 5 نیاز مازلو برای راحتی شما آماده شده است؛ برای مشاهده اینجا کلیک کنید.
هرم مازلو چیست؟
هرم مازلو ، مجموعه ای از اعمالی است که هر فرد باید برای مدیریت نیازهای اساسی خود انجام دهد. معمولا نحوه رشد این هرم که به هرم سلسله مراتب نیز مشهور است به گونه ای میباشد که نیازهای موجود در پایین هرم در سلسله مراتب، باید همیشه قبل از نیازهای بالاتر برآورده شوند. به صورت خلاصه نیازهای مازلو شامل نیاز های عاطفی، خوراک، پوشاک و مسکن است. لازم بذکر است که باید تمامی این نیاز ها تامین شوند تا افراد بتوانند به گام های بعدی رشد، در زندگی شان دست یابند و دائما درتلاش برای برطرف کردن نیاز های اولیه خود باشند.
آبراهام مازلو کیست؟
آبراهام مازلو روانشناس انسانگرای آمریکایی است. امروزه مازلو با طراحی نظریه سلسله مراتب نیازهای انسانی یا هرم مازلو یا مزلو شناخته شده است. همینطور از وی به عنوان پدر روانشناسی انسانگرایانه نیز نام برده میشود. مازلو در سال ۱۹۵۴ کتاب «انگیزه و شخصیت» را در زمینه ای تقریبا مرتبط با هرم مزلو منتشر کرد. مازلو بر این عقیده بود که اگر نیازهایی همانند نیاز به غذا، امنیت، عشق و عزتنفس ارضا شوند، تمایل عمیق برای ابراز خلاقیت و خودشکوفایی در افراد ظاهر میشود. مازلو از طریق هرم سلسله مراتب مازلو توانست چند دیدگاه مختلف روانشناسی را که افراد متفاوتی ارائه داده بودند، در یک قاب جمع بندی کند.
در ادامه 5 مورد از نیازهایی هرم مازلو را مشاهده میکنید:
- نیازهای فیزیولوژیکی
- نیازهای ایمنی
- نیاز به عشق و تعلق
- نیاز به احترام
- خودشکوفایی
نیازهای فیزیولوژیکی در هرم مازلو چیست؟
به مجموعه ای از نیاز هایی همچون نفس کشیدن، نوشیدن، خوابیدن، روابط زناشویی نیازهای بیولوژیکی یا نیازهای فیزیکی می گویند. تمامی این نیاز ها در پایین ترین سطح هرم مازلو قرار دارند و برای بقای زندگی انسان ضروری هستند. آبراهام مازلو به تمامی این نیازها ارزش خاصی قائل بوده. به گونه ای که میگوید اگر این نیاز ها برآورده نشوند افراد نمیتوانند در مسیر رشد و موفقیت و نیز رسیدن به اهداف خود قدم بردارند.
نیازهای ایمنی در هرم مازلو چیست؟
هربار با برطرف شدن نیازهای قبلی، نیاز های جدیدی ایجاد میشوند که افراد باید به آنها اندیشیده و از پس آنها بربیایند. در هرم مازلو، نیازهای ایمنی دقیقا پس از نیازهای فیزیولوژیکی به وجود میآیند. منظور آبراهام مازلو از کلمه ایمنی در هرم مازلو امنیت اقتصادی، امنیت اجتماعی و روانی میباشد. معمولا این نیاز ها اهمیت کمتری نسبت به نیاز های فیزیولوژیکی دارند. بعد از برطرف کردن نیازهای فیزیولوژیکی، فرد نیاز شدید به داشتن احساس امنیت پیدا میکند که این احساسات باعث فعال شدن نیازهای ایمنی خواهند شد. افرادی که همواره ترس از دست دادن متعلقات خود را دارند، در این سطح هرم مازلو قرار گرفته و نمیتوانند پیشرفت کنند.
نیاز به عشق و تعلق خاطر در هرم مازلو چیست؟
انسان موجودی بسیار عاطفی و اجتماعی است. این خصوصیت باعث میشود که در جمع هایی نظیر جمع دوستان، خانواده و در روابط عاشقانه بتواند از سختی ها و فراز و نشیب های زندگی فارغ بوده و خوشحال باشد. افرادی که بیشترین فعالیت را در جامعه دارند و اجتماعی تر هستند، معمولا سالم ترین و شاد ترین افراد روی زمین شناخته میشوند. گرچه بعد از گذشت سال ها هنوز ثابت نشده است که آیا وجود عشق و تعلق خاطر بر شادی تاثیر گذار است یا نه؟ اغلب افرادی که هیچ گونه فعالیت و روابط عمومی با دیگران ندارند مبتلا به افسردگی میشوند. وجود احساس عشق و تعلق خاطر در تمامی افراد باعث میشود تا زندگی پر از آرامش و موفقیت شود.
نیاز به احترام در هرم مازلو چیست؟
همانطور که میدانید میان عشق و احترام رابطه ای بسیار آشکار و صریح وجود دارد. با توجه به هرم مازلو، آبراهام مازلو نیز بر این عقیده بوده است. معمولا احساساتی همانند اعتماد به نفس و منحصر به فرد بودن ریشه در خانواده شخص دارد. افراد در زندگی خود خواستار این هستند که مورد توجه دیگران قرار بگیرند و استثنایی باشند! منظور مازلو از این نوع نیازها، به 2 دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
- عزتنفس نسبت به خود (عزت، موفقیت، تسلط و استقلال)
- میل به شهرت یا احترام از دیگران (شهرت و اعتبار)
در این سطح از هرم مازلو افراد دوست دارند تا در ارتباطات اجتماعی خود، دیگران به آنها احترام قائل شوند و همین احترام است که باعث میشود تا فرد احساس ارزشمند بودن کرده و خود نیز خودش را محترم بداند.
خودشکوفایی در هرم مازلو چیست؟
افراد در وجود خود توانایی هایی دارند که با شکوفا کردن این توانایی ها میتوانند به کسی تبدیل شوند که پتانسیل آن را دارند. همین نیاز تبدیل شدن به کسی که میتوانند را “شکوفایی” می نامند. این مرحله از هرم مازلو در بالاترین سطح هرم سلسله مراتب مازلو قرار گرفته است. آبراهام مازلو افراد را مورد مطالعه قرار داده و بررسی میکرد تا متوجه شود چه چیزی آنها را خوشحال و چه چیزی آنها را خودشکوفا کرده و نهایتا باعث شاد بودنشان شده است. افرادی که به سطح خودشکوفایی رسیده بودند از تمام جنبه های زندگی خود لذت میبردند. در حالی که افراد زیادی نیز وجود داشتند که فقط از لحظات کوتاه پیروزیهایی که به دست میآوردند احساس خرسندی میکردند.
کاربردهای هرم مازلو در بازاریابی و ارتباطات
بنابر مطالعات انجام شده، همه ی افراد میتوانند در هر زمانی که علاقه دارند، در هر کدام از سطوح هرم مازلو قرار بگیرند. به همین دلیل، افراد زیادی مثل بازاریاب ها اقدام به توسعه کسب و کار و خدماتی برای هر یک از نیاز های این سطوح کرده اند. برای مثال میتوان شرکت های خودرو سازی را مثال زد که همیشه تاکیدشان بر امنیت سرنشینان است. این کار نشان دهنده این است که بازاریابان این شرکت ها نیازهای امنیت را از هرم مازلو در نظر گرفته اند و با انتخاب این سطح و پیام های مناسب تبلیغاتی سعی دارند مردم را تحت تاثیر قرار دهند.
بیشتر بخوانید: قدرت جذب
کاربردهای نظریهی مازلو در آموزش
معمولا در اکثر مدارس از نظریه هرم سلسله مراتب مازلو استفاده میشود. هرم مازلو نقش بسیار پر رنگی در آموزش کودکان و مدیریت آنها دارد. آبراهام مازلو با تاکید بر اینکه هرم مازلو تاثیر زیادی در یادگیری دارد تمامی ویژگی های یک فرد اعم از نیاز های: فیزیکی، عاطفی، اجتماعی و عقلانی و چگونگی تاثیر آنها بر یادگیری فرد را مورد مطالعه قرار داد. برای مثال میتوان یک معلم درس ریاضیات را مورد بررسی قرار داد. تاثیر هرم مازلو بر روی این درس و دبیر مربوطه بدین ترتیب است که دبیر قبل از اینکه نیازهای شناختی یک دانشآموز را بشناسد و بتواند آن ها را رفع کند. ابتدا باید نیازهای فیزیولوژیکی دانش آموز را برطرف کند. به عنوان مثال، دانش آموزانی که گرسنه هستند نمیتوانند روی درس تمرکز داشته باشند. پس در اینجا معلم اول باید با استفاده از نیازهای هرم مازلو به دانش آموزان برای یادگیری بهتر کمک کنند.
آبراهام مازلو بیماریهای روانی را چگونه ارزیابی میکرد؟
از نظر مازلو بیمار های روانی ناشی از وجود مشکلات فیزیکی و فیزیولوژیکی نیست بلکه او بر این اعتقاد بود که منظور از بیماری روانی همان دور ماندن از جامعه و طبیعت است. البته به عقیده آبراهام مازلو ممکن است قسمتی از این مشکلات مربوط به برخی عوامل فیزیکی نیز باشند اما از نظر او عوامل اجتماعی، آموزشی، سیاسی، خانوادگی و… نقش بسیار بزرگتری را در مشکلات روانی ایفا میکنند. مازلو بر این باور بود که افرادی که دچاراختلالات روانی هستند با تمامی مواردی مثل نرسیدن به اهداف زندگی، عصبانیت و غم از دست دادن عزیزی در زندگی، نا امیدی درباره آینده خود و … درگیر هستند.
هرم مازلو یکی از ماندگارترین کمکهای آبراهام مازلو به دنیای روانشناسی بوده است که با عنوان روش سلسله مراتب مازلو نیز شناخته میشود. هرم مازلو به افراد کمک میکند تا نیاز های خود را مدیریت کنند، تیم آلفا کوچ به همراه کوچ های مجرب و خوش اخلاق خود در تلاش هستند که به افراد کمک کنند تا بتوانند عملکرد بهتری نسبت به کارهایی که در این زمینه انجام میدهند داشته باشند.
دیدگاهتان را بنویسید