12 راهکار رهایی از افکار منفی
فهرست مطالب
افکار منفی
یکی از دغدغه ها و مشکلات مهم موجود بین افراد جوامع مختلف، ذهنیت و افکار منفی است که گریبان گیر تمامی اقشار شده. افکار و ذهنیت منفی یک حالت روحی است که گاهی اوقات ظاهر شده و به خودخوری و سرکوب حال خوش فرد می انجامد. اگر فردی بیش از حد به افکار منفی بپردازد احتمال بروز بسیاری از اختلالات روانی همچون افسردگی را در خود افزایش میدهد. افکار منفی میتوانند بیشتر از افکار مثبت ذهن فرد را درگیر خود کرده و باعث آزار و اذیت فرد شوند. تیم آلفا کوچ در ادامه این مقاله راهکارهایی را جهت شناسایی و همینطور مقابله با افکار منفی ارائه میدهد پس با ما همراه باشید.
خصوصیات افراد منفی نگر :
- حساسیت بیش از حد
- لذت بردن از پنهان کاری
- نگرانی و اضطراب همیشگی
- عدم رضایت از زندگی و دیگران
- بدبینی نسبت به همه چیز
- استفاده زیاد از کلمات “اما و اگر”
- تعیین تکلیف کردن برای دیگران
- پیگیری مداوم اخبار و اتفاقات ناگوار و منفی
نقش امید و مثبت اندیشی در زندگی و سلامت انسان
یکی از مهم ترین عواملی که موجب بالا رفتن کیفیت زندگی میشود، ذهنیت مثبت و دید امیدوارانه است. همانطور که شاید شما نیز افراد زیادی را در اطراف خود دیده باشید که زندگی را بیشتر از جنبه ی منفی می نگرند و دچار افسردگی شدید بوده و امید به ادامه زندگی در آنها بشدت پایین است. از طرفی بسیاری از مردم نیز وجود دارند که حتی با وجود اندوهی که از درون احساس میکنند، سعی در مثبت اندیشی داشته و به دیگران امید میدهند و با این کار علاوه بر هموار کردن راه دیگران باعث انعکاس این حس خوب در زندگی خود نیز میشوند. همانطور که میدانیم فردی که دچار افسردگی و منفی بافی است قدرت تصمیم گیری پایینی داشته و نه تنها نمیتواند به دیگران کمک کند بلکه در مدیریت زندگی فردی خود نیز با مشکل مواجه میشود.
مشکلات ناشی از افکار منفی
مشکلات ناشی از افکار بد و منفی میتواند زمینه ساز بسیاری از بیماری ها همانند استرس شدید، اضطراب، وسواس، افسردگی و ناراحتی های قلبی و بسیاری دیگر از بیماری ها شود. در ادامه به چند مورد از این بیماری ها اشاره کرده ایم:
- نداشتن هیچگونه آرامش درونی در زندگی شخصی خود
- ناراحتی بیش از حد فرد و در نهایت احساس تنهایی و افسردگی
- داشتن استرس بیش از حد و در نهایت وجود بیماری هایی مثل سندرم پای بی قرار
- داشتن احساس ناراحتی و ترس و اضطراب به صورت دائمی در فرد
- کاهش و یا نداشتن اعتماد به نفس نسبت به همه چیز و فکر کردن دائمی به احتمال شکست خوردن
13 راهکار رهایی از افکار منفی
راه های زیادی برای رهایی از افکار منفی وجود دارد که باعث کنترل و حتی ریشه کن شدن منفی بافی میشود. البته گاهی اوقات بهترین روش میتواند بی اعتنایی و یا پرت کردن حواس باشد! افراد منفی باف علاوه بر صدمه رساندن به اطرافیان خود بخاطر سطح انرژی کم و تفسیر دیدگاه منفی، باعث کاهش اعتماد بنفس و امید به زندگی خود میشوند که در حالت های شدید، نهایتا منجربه اتفاقات ناگوار زیادی از جمله افسردگی شدید و حتی در مواردی خودکشی میشود. در ادامه به توضیح راهکار هایی در جهت از بین بردن و یا کنترل افکار منفی میپردازیم:
یک: چند نفس عمیق بکشید!
هنگامی که احساس بدی نسبت به اتفاقاتی که در اطرافتان روی میدهد، پیدا کردید به فضای بازی رفته و چند نفس عمیق بکشید. با اینکار بجای سرکوب احساس خود اجازه میدهید تا احساسات بد از ذهنتان گذر کنند و در آنجا باقی نمانند. با چند نفس عمیق ضربان قلب خود را کنترل کرده و از تنش بیجا که میتواند منجربه منفی بافی شود، جلوگیری میکنید.
دو: با تمامی مسائل آگاهانه برخورد کنید.
هنگام مواجه شدن با شکست با وجود ناراحتی که احساس میکنید (که این امری کاملا طبیعی است) سعی کنید به آینده و فرصت های دیگری که میتوانید داشته باشید بیندیشید زیرا آنچه اتفاق افتاده، در گذشته باقی مانده و اندیشیدن به شکست حاصلی غیر از هدر رفت زمان فعلی برایتان به ارمغان نخواهد آورد. از این حقیقت آگاه باشید که شکست نه تنها در مقابل پیروزی و موفقیت قرار ندارد بلکه قسمتی از فرایند موفقیت است. برخورد آگاهانه با اتفاقات زندگی هوشیاری شما را بالا برده و تاثیر مستقیمی روی کیفیت افکار شما خواهد داشت.
سه: علت افکار منفی را ریشهیابی کنید.
شما باید همانند تمامی مشکلات اساسی دیگر زندگی، درمورد منفی بافی نیز به کنکاش و ریشه یابی بپردازید. از خود سوالاتی بپرسید تا به پایه و اساس این رفتار خود برسید و از خودخوری و آسیب به خود و دیگران دست بردارید. احتمال دارد در کمال ناباوری به نکته ی بسیار ریز و کوچکی دست یابید که توانسته تمامی ابعاد زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال ناامیدی در زمان کودکی و فقط به علت نمره ی 19 معدل باعث شده تا شما با افکار منفی به ناشایسته بودن خود باور داشته و هرگز این طرز فکر را تغییر ندهید!
چهار: از کمالگرا بودن دوری کنید.
برای مثال اگر در آستانه شروع یک کسب و کار جدید هستید و میخواهید کار جدیدی را شروع کنید تمامی احتمالات پیش روی خود را بنویسید و خود را برای بدترین حالت ممکن آماده کنید! به گونه ای که حتی این امکان وجود داشته باشد که ورشکسته شوید! این اتفاق برای افراد کارآفرین بسیار معمول تلقی میشود و کارآفرینان از این حقیقت آگاه بوده و پس از چندین بار شکست خوردن و درس عبرت گرفتن از نتایج قبلی به نتایج بهتری دست می یابند و اغلب در نهایت به موفقیت مورد نظر میرسند. اما آیا شما نیز چنین دیدگاهی را اتخاذ کرده اید؟ اگر کسب و کار جدیدی آغاز کنید تحمل شکست را دارید؟ بهتر است سعی کنیم در محدوده ای بین صفر و صد زندگی کنیم تا اینکه فقط صرفا خود صفر و صد را ملاک قرار دهیم!
پنج: به هیچ وجه خیالپردازی بد نکنید.
داشتن قوه تخیل و خیالبافی در زندگی هر فردی لازم بوده و در مواردی باعث بهتر شدن حال فرد میشود اما اگر این قوه در جهت منفی بافی و افکار ناخوشایند به کار گرفته شود به هیچ وجه خوشایند نخواهد بود زیرا باعث تسریع ظاهر شدن احساسات بد میشود. حال بیایید در جهت مخالف از این قدرت بهره بگیریم و به اتفاقات مثبت که احتمال دارد در آینده روی بدهد بیندیشیم! در هر دو حالت از زمانی و اتفاقاتی صحبت میکنیم که هنوز روی نداده و هیچ دلیلی مبنی بر روی دادنشان وجود ندارد اما در حالت اول به یاس و ناامیدی رسیده و در حالت دوم باعث افزایش امید و شور زندگی چه در خود و چه در اطرافیان میشویم.
شش: برنامه مرتب ومنظم داشته باشید.
حتما برای خودتان یک برنامه منظم و روتین داشته باشید. زمان خودتان را برای 24 ساعت روز برنامه ریزی کنید و از روی برنامه ریزی کارهای خودتان را پیش ببرید. این گونه میتوانید هم به صورت منظم به تمامی کارهای خود برسید و هم وقتی ندارید که برای منفی بافی هدر دهید. پس سعی کنید هر روز صبح زود بیدار شوید و به موقع صبحانه خورده و روز کاری خودتان را پر از انرژی و افکار مثبت شروع کنید.
هفت: برای از بین بردن افکار منفی انتخاب های آگاهانه داشته باشید.
افرادی که به صورت دائمی منفی بافی میکنند همیشه دنبال فرصتی هستند که همه ی اتفاقات پیرامون را به نحوی بد و منفی برای خودشان تعبیر کنند. آنها دائما از این که هیچ چیز درست پیش نمی رود ناله میکنند! به جای ناله کردن در مورد اتفاقاتی که افتاده آن ها را قبول کنید و با تمرین کردن به خودتان این فرصت را بدهید که این افکار را به کل از خود دورکنید. میتوانید از مواردی مثل تنفس عمیق و مدیتیشن کردن و بعضی فعالیت های دیگر بهره بگیرید و افکار مثبت را در ذهنتان بگنجانید.
هشت: از دوستان و آشنایان کمک بگیرید.
همانطور که میدانید در اطراف همه ما افرادی هستند که به صورت دائمی افکار و انرژی های منفی از خود ساطع میکنند. این افراد را از زندگی خود حذف کنید با دوستان و آشنایانی که به شما انرژی میدهند و آنها را دوست دارید، معاشرت کنید و از آن ها کمک بگیرید چون این افراد به عنوان شخص سوم شما را می بینند و میتوانند بهتر به شما کمک کنند.
نه: حتما به موقع و به اندازه بخوابید.
بدن انسان روزانه نیازمند 8 ساعت خواب مستمر است. افرادی که در طول شبانه روز کمتر از 8 ساعت میخوابند به این دلیل که به اندازه کافی استراحت نمیکنند دچار فراموشی، اختلال در یادگیری، عصبانیت و بسیاری دیگر از احساسات میشوند. حتما باید به اندازه ای که بدنتان نیاز دارد استراحت کنید و بخوابید تا زمانی که بیدار میشوید شاداب و سر حال بوده و ذهنی عاری از هرگونه فکر منفی داشته باشید. به موقع و به اندازه خوابیدن باعث میشود عملکرد شما در انجام دادن تمامی کارهایتان بهتر و خلاقانه تر باشد.
ده: رفتاری پسندیده و مهربان با خودتان داشته باشید.
بعضی وقت ها در شرایطی قرار میگیریم که احساس بدی نسبت به خود داریم. شما تا زمانی که خودتان را دوست نداشته باشید نمیتوانید انتظار این کار را از دیگران داشته باشید! خودتان را دوست بدارید تا دیگران نیز شما را دوست بدارند. دوستی نسبت به خود لازمه ی زندگی سالم و روانی آرام و به دور از منفی بافی است.
یازده: همیشه یک فرد انتقاد پذیر باشید.
زمانی که کارها طوری که میخواهید پیش نمیرود سعی کنید افکار خود را تحت کنترل داشته باشید. از همه مهمتر انتقاد پذیر باشید! زمانی که دوستان یا آشنایانتان از شما انتقاد میکنند افکار بد و منفی به سراغتان نیاید زیرا دیگران آنچه را که شما به آنها اجازه میدهید از شما میبینند و به احتمال زیاد نظر آنها تفاوت زیادی با واقعیت شما دارد! از نظرات دیگران فقط برای بهتر شدن بهره بگیرید و اجازه ندهید جهت ذهنی شما درباره خودتان را تغییر دهند.
دوازده: زاویهی دیدتان به مسائل و اشخاص را تغییر دهید.
همیشه احتمال خطایی برای گفته ها و افکار خود قائل باشید. در مواردی که فکر میکنید چندین دیدگاه وجود دارد سعی کنید از دیدگاه اصلی خود کمی فاصله گرفته و از دید دیگر افراد نیز به قضیه بنگرید شاید حقیقت چیزی فرای آنچه است که باعث منفی بافی شما شده است!
سخن آخر
خودخوری و اضطراب از عادات بد و در عین حال معروف انسان ها است که بواسطه ی افکار منفی ظاهر میشود. راه های زیادی برای رهایی از این نوع افکار و دیدگاه وجود دارد و مثل همیشه راهی وجود دارد پس با بهره گیری از راهکارهای موثر میتوان این مشکل مخرب را کنترل کرد. تیم مجرب آلفاکوچ نیز در این مسیر همراه شما عزیزان بوده و با برگزاری جلسات کوچینگ فردی در جهت ارتقای کیفیت زندگی ذهنی افراد می کوشد.
دیدگاهتان را بنویسید