تفاوت کوچینگ، منتورینگ و مشاوره
یکی از سوالات مهمی که در زمینه کوچینگ وجود دارد و اغلب اوقات با آن مواجه هستیم پی بردن به تفاوت میان کوچینگ، منتورینگ و مشاوره است. از آنجایی که بسیاری از افراد به اشتباه این سه مقوله را یکی قلمداد میکنند. تصمیم گرفتیم در مقاله ای جداگانه به این مسئله بپردازیم در ادامه با ما همراه باشید.
کوچ کیست و کوچینگ چیست؟
با وجود اینکه انواع مختلف کوچینگ وجود دارد ولی به صورت کلی کوچ همیشه سعی میکند که موانع و مشکلات موجود در سر راه افراد را پیدا کند. معمولا کوچ ها درباره مسائلی که میخواهید در آنها تغییر ایجاد کنید، شما را راهنمایی میکنند. کوچ اینگونه عمل می کند که به حرف های فرد خوب گوش می دهد و برای کمک کردن بهتر به فرد، پرسش های دقیق و قدرتمندی را از او می پرسد. فرد نیز ب
.اید با صداقت و شفافیت کامل به آن سوالات پاسخ دهد. در نهایت کوچ با پاسخ هایی که خود فرد داده به نتیجه میرسد. او با ارائه بازخوردهای مناسب، افراد را به خودآگاهی می رساند تا درآخر خود فرد، راه حل خود را کشف کند و آن را عملی سازد.
وظایف بیزینس کوچ چیست؟
- ارائه دادن توصیه ها و پیشنهادها برای پیاده سازی استراتژی های تجاری در کسب و کارتان
- حفظ کردن روحیه و انگیزه افراد و ایجاد حس مسئولیت پذیری در صاحبان کسب و کار
- ایجاد کردن ارتباط های مفید و سالم بین بیزینس کوچ و افراد
- کمک کردن به افراد در مسیر رشد کسب و کار خودشان
- تشخیص دادن نقاط ضعف و قوت فرد و ارائه برنامه مرتب برای افراد
- کمک کردن به افراد برای پیاده سازی ایده ها و طرح هایی که در ذهن خود دارند
- کمک کردن به افراد برای افزایش خودآگاهی و شناسایی کردن مهارت های فردی شان
- آنالیز کردن مسیرهای رشد کسب و کار و ارائه دادن متد های جدید برای کسب وکار
- آنالیزکردن استراتژی ها که منجر به موفقیت فرد یا شکست فرد شده اند
منتور کیست؟ منتورینگ چیست؟
به طور کلی منتور کسی است که دارای تجربه در یک زمینهی تخصصی است و میتواند به شخص دیگری که تجربهی کمی در آن زمینه دارد کمک کند. معمولا در حوزهی حرفهای، منتورها تلاش میکنند تا به عنوان یک مربی به افراد توصیههایی داشته باشند و رشد و عملکرد حرفهای فرد را بالا ببرند. معمولا در حوزه های روانشناختی، منتور به عنوان یک الگو ایفای نقش میکند و به یک فرد الهام بخش تبدیل میشود.
وظایف کلیدی منتور کدامند؟
- هدایت کردن افراد در مسیر درست
- همیشه در دسترس باشند
- همیشه صداقت داشته باشند
- دید وسیعی از همه جوانب داشته باشند
- اشتباهات رایج را گوشزد کنند
- الهام بخش باشند
مشاور کیست؟ مشاوره چیست؟
معمولا مشاوره موضوعی فعال و پویا بین افراد و مشاوران است که از این طریق افراد نحوه برقراری ارتباط با دیگران را نیز میآموزد، شیوههای متفاوتی را برای برطرف کردن نیازهایش یاد میگیرد، احساسات ناشناخته خودش را میشناسد. در مرحله بعدی شناخت عمیقی درباره خودش به دست میآورد و در نهایت از شناخت هدف هایش برای زندگی و چگونگی رسیدن به آنها مسیری را تعیین میکند. معمولا مشاور کمک میکند تا اعتقادات، نگرشها، رفتار و در نهایت شیوه زندگی فرد از این طریق تغییر پیدا کند.
وظايف مشاور کدامند؟
- برقرار کردن ارتباط موثر با افراد
- كسب کردن و ارائه دادن اطلاعات لازم از طريق به روال انداختن و هدايت بحث
- شناسايي و درك مسئله های افراد و ابراز اين درك به وی
- بررسي کردن و تشريح دلایل و تاثیرات مسئله بر روی كار، زندگي، و روابط اجتماعي افراد از طريق گفت و گو کردن
- پیدا کردن و توصيف تمام مسائل و دغدغه هاي افراد
- توجه کردن و پرس وجو درمورد روابط با خانواده، دوستان، كاركنان ومتخصصان بهداشتي ديگر
حال سوال این است که تفاوت میان منتورینگ و کوچینگ چیست؟
معمولا میتوان فرق منتورینگ و کوچینگ را به طور عمده از چند جهت مورد بررسی قرار داد. کوچینگ بر روی هدف های مشخصی کار میکند. درحالیکه یک منتور معمولا بر اساس توسعه افراد شکلگرفته و این امکان را دارد که انتقال تجربه در عرصههای مختلفی اتفاق بیفتد. معمولا کوچ بر روی زمان حال تمرکز میکند و قصد بهبود بخشیدن به آن را دارد. درصورتیکه منتور بر روی آینده افراد بیشتر تمرکز میکند.
معمولا کوچینگ با اهداف مشخصی آغاز و با رسیدن به آن اهداف به پایان میرسد. این در حالی است که منتورینگ معمولا پایان مشخصی ندارد و این امکان وجود دارد که به مدت طولانی ادامه پیدا کند. کوچینگ برای بهبود بخشیدن به عملکرد و مهارتهای افراد است ولی منتورینگ برای توسعه مهارتهای فعلی افراد. در آخر کوچینگ به میزان رسیدن افراد به اهداف مشخصشده قابل ارزیابی است ولی منتورینگ معمولا قابل ارزیابی و سنجش نیست.
تفاوتهای میان کوچینگ و مشاوره چیست؟
معمولا کوچینگ ریشههایی در روانشناسی و مشاوره دارد. ولی تمایزهای بارزی که میان این رشته و رشته های دیگر وجود دارد معمولا عبور کردن از گذشته به نفع آینده فرد و نقش تعیین کننده افراد در فرآیند کوچینگ خواهد بود. معمولا در كوچينگ، افراد با سوالات از قبل تعیین شده كه به كشف کردن استعداد هاي وی ميپردازد، خودشان را در مسير درست ميبينند و در واقع پاسخ را در خود جستجو ميكنند.
وجوه متشابه بین مشاوره و کوچینگ:
معمولا مهم ترین وجه مشترک بین مشاوره و کوچینگ در این است که مشاوره بر گذشته افراد تمرکز میکند و کوچینگ بر وضعیت امروز افراد. کوچینگ معمولا بر مبنای عمل کردن و اقدام است و مشاوره بر مبنای کنار آمدن و پذیرفتن مسائل است. مشاور معمولا برای حل مشکل توصیه مستقیم میکند ولی کوچ هیچگونه توصیه ای به افراد نمیکند. در کوچینگ افراد به کمک کوچ شان راهحل را از درون خود میابند. این در حالی است که معمولا مشاور راه حل را بهطور مستقیم برای فرد ارائه میکند. کوچینگ به افراد کمک میکند تا استعداد های خودشان را بیابند و سعی در شکوفایی آنها کنند ولی مشاور به افراد کمک میکند آرامش خود را بازیابند.
میتوانیم مشاور، منتور و کوچ را به صورت زیر تصور کنیم:
- معمولا کسی که پایین کوه میایستد، عموما مشاور است. مشاور دارای تخصص خاصی است ولی شاید تجربه مسیر را نداشته باشد. مشاور با دانش و تخصصی که به افراد منتقل میکند به وی کمک میکند تا بتواند از کوه بالا برود.
- معمولا کسی که بالای کوه می ایستد، منتور است. منتور، این تجربه را دارد که قبلا راه را طی کرده باشه و این تجربهاش را به فرد منتقل میکند و به او کمک میکند از کوه بالا بیاید.
- حال در این میان کوچ همراه فرد در کوه بالا میرود و او را در این مسیر همراهی میکند بدون اینکه دانش و تخصصی به فرد انتقال بدهد.
کوچینگ برای من مناسب است یا مشاوره یا منتورینگ؟
کوچینگ وقتی مناسب است که:
- در اینجا قرار است مخاطبان توانمند شده و قدرت حل مسائل را پیدا کنند.
- مخاطبان برای حل کردن مسائل فرصت کافی داشته باشند.
- مخاطبان در مسائل به حد کفایت، دانش و مهارت کافی برسند.
منتورینگ وقتی مناسب است که:
- معمولا در این حوزه افراد تجربه ندارند و به گرفتن تجربه دیگران نیازمند میشوند.
- فردی که وارد کاری شده است که در آن تازه کار است.
- موضوعاتی وجود دارد که فرد فرصت کافی برای حل آن ها را ندارند.
مشاوره وقتی مناسب است که:
- فرد تاکید بر توانمندسازی خودش را ندارد.
- فرد فرصت کافی برای حل مسائل را ندارد.
- معمولا موضوع هایی وجود دارد که مخاطب در آنها حدکفایت، دانش و مهارت ندارد.
- معمولا فرد توان یا حوصله فکر کردن به پیدا کردن راهکارها را ندارد.
تیم تخصصی آلفا کوچ با اساتید مجرب و تیم قوی خود میتواند به شما این امکان را فراهم کند که بتوانید در کار ها، کسب و کار و زندگی شخصی خودتان به بهترین نحو ممکن به موفقیت برسید. دیگر مقالات ما را نیز مطالعه بفرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید