تفاوت همدلی و همدردی چیست؟
فهرست مطالب
منظور از همدلی چیست؟
معنای حقیقی همدلی یعنی درک دنیای شخصی فرد مقابلتان به گونه ای که خودتان را در آن دنیا حس کنید. در این حالت میتوانید خشم، ترس، سردرگمی، ناراحتی و درکل احساسات طرف مقابل را عمیقا دریابید، بدون اینکه این احساسات در وجود شما ایجاد شود. با همدلی میتوانید از دید بقیه به دنیای اطراف نگاه کنید. برای ادراک درست احساسات فردی که در حال همدلی کردن با او هستید، باید عینک فرد را از او به امانت گرفته و از دید او به اتفاقات اطراف بنگرید.
سطوح سه گانه همدلی
عموما همدلي در 3 سطح قرار دارد:
- در اولین سطح باید خود را در جایگاه و دیدگاه طرف مقابل قرار داد.
- در دومین سطح، عواطف و هیجانات را از دیدگاه فرد مقابل بررسی کنید.
- سومین سطح همدلی شامل اقدام به ارائه راه حل های ممکن برای فرد است.
منظور از همدردی چیست؟
منظور از همدردی یعنی داشتن احساس بد نسبت به اتفاقات بدی که برای دیگران رخ داده است. برای مثال زمانی که اتفاق بدی برای یکی از نزدیکان روی میدهد، شما نیز احساس بدی نسبت به اتفاقات دارید. منظور از همدردی اینگونه نیست که شما هنگام رخ دادن اتفاقات بد سریعا با فرد همدردی کنید. بلکه به این معنا است که با استفاده از این احساس میتوانید با دنیای اطراف خود ارتباط موثرتری داشته باشید. همچنین لازم بذکر است که وقتی با فردی همدردی میکنید باید جنبه احساسی و عاطفی وی را نیز مورد توجه قرار بدهید.
هدف از همدلی و همدردی
همانطور که میدانیم، مقصود کلی از ابراز حس همدلی و همدردی با اطرافیان به این دلیل است که تلاشی در جهت کاهش درد و رنج طرف مقابل کرده باشیم. زمانی که فردی را مشاهده میکنید که نیاز به کمک دارد تمام تلاش خود را انجام میدهید که او را از آن مخمصه نجات بدهید، حتی اگر خودتان هم صدمه ببینید! در این شرایط سعی میکنید فرد را کاملا درک کرده و در این میان افرادی هم وجود دارند که بدون هیچ اهمیتی راه خود را عوض کرده و رد میشوند، حتی بدون هیچ عذاب وجدانی! بقول بزرگی که میگوید: “اگر بشر احساس درد کند به این معنی است که او زنده است.” لازم بذکر است که در همدلی این ضرورت وجود ندارد که شما حتما در شرایطی که فرد قرار گرفته است، قرار بگیرید تا بتوانید او را درک کرده و کمکی کنید. در کل اکثر افرادی که آگاهی کافی در این زمینه ندارند، احساس همدردی را به احساس همدلی ترجیح میدهند تا خودشان را درگیر سختی های فرایند همدلی و مسائل مرتبط با آن نکنند.
تفاوت همدلی و همدردی
زمانی که میخواهید با کسی همدردی کنید هدفتان این است که فرد را تسکین بدهید، تا بتواند با صبر و آرامش با مشکلات زندگی خود کنار بیاید. بنابراین میتوان گفت که هنگام همدردی کردن با اطرافیان خود، ما احساسات آنها را درک میکنیم. چیزی که آنها تجربه کردند را ما نیز احساس میکنیم و خودمان را جای آنها قرار میدهیم. ولی در همدلی اینگونه است که ما کنار فرد می ایستیم و بیشتر تماشاچی اتفاقات هستیم. در اکثر مواقع افراد همدردی را به همدلی کردن ترجیح میدهند. وجود احساس همدردی در افراد باعث میشود که تمامی آن احساسات همانند ترحم و دلسوزی تبدیل به تحقیر فرد شده و باعث بیشتر شدن غم و اندوهش شود. پس همانگونه که گفته شد تفاوت اصلی همدلی و همدردی در نحوه نگاه افراد به اتفاقات پیرامون شان می باشد.
کاربرد همدلی در مشاوره و درمان
اساسا اهمیت همدلی در مشاوره و درمان بسیار زیاد و حائز اهمیت است. مشاور همواره باید به افراد کمک کند تا احساس کنند که درک شده، هیچوقت قضاوت نمیشوند و فقط به عنوان یک فرد ارزشمند در جامعه به آنها بها داده میشود. یکی از مهم ترین موارد در همدلی، داشتن گوش شنوا است. البته باید توجه کنید که شنیدن با گوش دادن خیلی متفاوت است. شنیدن به عنوان یک امر غیر ارادی تلقی میشود در حالی که گوش دادن یک امر ارادی است. مشاور نیز باید سعی کند بدون قطع کردن صحبت های فرد، دقیق و مرتب به حرف هایش گوش بدهد و سعی در درک احساسات وی داشته باشد و در نهایت با کمک کردن به فرد، باعث بهبود حال او بشود.
سه راه رایج همدلی
استفاده از زبان بدن:
با کمک زبان بدن میتوانید احساس بهتری به فرد منتقل کنید. برای مثال: با وضعیت نشستن مناسب، حرکت دست ها، شیوه ایستادن و زاویه سر.
داشتن لحن خاص سخن گفتن:
داشتن تن صدای ملایم، سرعت صحبت کردن و داشتن آهنگ کلام منحصر به فرد باعث سهولت پروسه ی همدلی میشود.
استفاده از قدرت درک و پذیرش دیگران:
همیشه سعی کنید تفاوت ها و نقاط مشترک خود با دیگران را دریافته و آنها را قبول کرده و به آنها احترام بگذارید. با این کار میتوانید روابط همدلانه تاثیر گذاری با افراد برقرارکنید.
مزایای همدلی
- یکی از مزایای همدلی این است که کمک کردن به دیگران باعث ایجاد ترقی و تعالی در فرد شده و این باور باعث میشود تا شما تشویق به انجام همدلی درست و موثرتری شوید.
- مطمئنا میدانید که مهربانی یک خصوصیت مسری است. یکی دیگر از مزایای همدلی این است که افرادی که بطور مداوم کمک دریافت میکنند، میتوانند انتقال دهنده مهربانی نیز باشند و به دیگران کمک کنند.
- همانگونه که میدانید دوری کردن از افراد آسیب پذیر، غمگین و رنجیده باعث میشود تا شما کمتر برنجید. زیرا طبیعت انسان بگونه ای است که با مشاهده رنج دیگران، اذیت میشود. یکی دیگر از مزایای همدلی این است که به دلیل مجهز بودن به این مهارت میتوانید هنگام مواجه شدن با چنین افرادی دچار هیجانات منفی نشوید و در نهایت به همدلی با فرد بپردازید.
- ادم های مهربان همیشه در بین بقیه افراد محبوب تر و جذاب تر هستند. از دیگر مزایای همدلی این است که معمولا این دسته از انسانها همیشه مهربان تر از بقیه با افراد نیازمند به کمک رفتار میکنند.
چگونه به فردی همدل تبدیل شویم؟
- بی قید و شرط به اطرافیانتان عشق بورزید.
- به هیچ وجه دیگران را نابجا قضاوت نکنید.
- هیچوقت مشکلات دیگران را بی ارزش تلقی نکنید.
- تمامی افراد را با وجود تفاوت هایشان قبول کنید.
- تمامی نیاز هایی که فرد دارد را درک کرده و به او کمک کنید.
- با رفتار های ناشایست به احساسات اطرافیان خود لطمه نزنید.
- خود را در شرایط و جایگاه های مختلف که افراد در آنها بوده اند، قرار دهید.
- هیچوقت هنگام همدلی به افراد، این احساس را منتقل نکنید که حس ترحم دارید.
- زمانی که فردی نیاز دارد با شما صحبت کند به تمامی صحبت هایش گوش بدهید.
- به طرف مقابلتان این فرصت را بدهید که بتواند احساسات خود را به راحتی با شما در میان بگذارد.
موانع همدلی با دیگران
گاهی اوقات ندانسته افراد دور و برتان را پیش داوری و قضاوت میکنید یا به تمسخر آنها میپردازید. مشکلاتی که برای آن ها بسیار اذیت کننده بوده و اهمیت زیادی دارند را کوچک شمرده و باعث ناراحتی بیشتر افراد میشوید. شما با این کار مانع ایجاد همدلی در بین خود و اطرافیان میشوید. همینطور لازم به ذکر است که در بعضی از مواقع به صورت مداوم اطرافیان را نصیحت یا سرزنش کرده و با به رخ کشیدن توانمندی های خود باعث میشوید که آنها احساس ناقص بودن کنند و اعتماد بنفس نداشته باشند. این کار باعث میشود هیچوقت حس همدلی در اطرافتان ایجاد نشود.
نکات طلایی پیرامون بحث همدلی
- هیچوقت بیش از حد با افراد همدلی نکنید، یعنی به گونه ای نباشد که باعث ایجاد سو استفاده شود.
- تشویق کردن همیشه یک راه برای پیشرفت است هنگام مشاهده رفتاری همدلانه از اطرافیانتان، آن ها را تشویق کنید.
- در مقابل افرادی که احساس خوبی نسبت به آنها ندارید و یا احساسات شما را جدی نمیگیرند، همیشه سعی کنید مقاومت داشته باشید و این دسته از افراد را از خود دور کنید.
سخن آخر:
برای تشخیص درست احساسات فرد، باید تمام تلاش خود را انجام دهیم تا با کفش های او قدم برداریم. اما در این قسمت نباید فراموش شود که ما به هیچ عنوان صاحب کفش های فردی که با او همدلی میکنیم نبوده ایم. تیم تخصصی آلفاکوچ میتواند با کمک کوچ های مجرب و دلسوز خود شما را در درک این موضوع همراهی کند.
دیدگاهتان را بنویسید