غلبه بر عادت بیش از حد فکر کردن
فهرست مطالب
بیش از حد فکر کردن
بیش از حد فکر کردن و تحلیل اتفاقات روزانه و ارتباطات با دیگران موجب کاهش کارایی مغز و درگیری ذهن و انواع اختلالات ذهنی، روحی و اضطراب و افسردگی می گردد. علاوه بر آنچه که ذکر شد، فکر کردن زیاد در نهایت باعث ضعیف شدن حافظه، کاهش اعتماد بنفس و ایجاد خشم و افسردگی خواهد شد.
اگر شما هم جزو کسانی هستید که بیش از حد فکر می کنند، بدانید که معمولا هر فکری فکر بعدی را تولید می کند و افکار پشت سر هم به ذهن شما هجوم می آورند. پس به جای بیش از حد فکر کردن به مسائل، ذهن خود را کنترل کنید و راه حلی برای آن پیدا کنید.
این مشکل بیشتر در سن ۲۵ تا ۳۵ سال بروز میکند. همچنین امکان بروز آن در زنان بیشتر از مردان است. در ادامه به تعدادی از عوارض بیش از حد فکر کردن می پردازیم و سپس راهکارهایی برای کنترل آن ارائه خواهیم داد:
عوارض استرس و فکر زیاد :
1. خستگی فیزیکی و ذهنی
اگر در مورد یک مسئله بیش ازحد فکر کنید، این کار باعث درگیری ذهنی و خسته شدن ذهن و کاهش کارایی آن و درنتیجه موجب سردرد و دردهای جسمانی می شود.
2. کمبود اعتماد به نفس
کسانی که بیش از اندازه بر روی اتفاقات و مسائل منفی فکر می کنند، تمرکز بیش از حد روی این موضوعات باعث کم شدن اعتماد به نفس و ایجاد شک به توانایی های فردی می گردد.
3. پر خوری بیش از حد
اگر شما هم جزو افرادی هستید که زیاد فکر می کنند، غیر از عوارض روحی و روانی احتمالا دچار چاقی نیز خواهید شد. زیرا در این صورت کنترل زیادی بر روی زندگی نخواهید داشت و تمایل شما برای خوردن غذا نیز افزایش می یابد.
4. افسردگی
با فکر کردن بیش از حد روی مسائل منفی، ممکن است دچار اضطراب شده و با ادامه یافتن این اضطراب، دچار خشم و افسردگی شوید.
5. نشخوار فکری
نشخوار فکری مربوط به اتفاقات گذشته است و این افکار سعی می کنند اتفاقات اشتباه گذشته را تصحیح کنند.
- مثلا ممکن است چند روز قبل حرفی زده باشید یا کاری کرده باشید که اکنون از آن پشیمان شوید.
- ممکن است فکرکنید حق با فلانی بود، نباید چنین کاری می کردم.
- یا با خود بگویید شاید این تصمیمی که گرفتم اشتباه بوده باشد.
- یا مثلا بهتر بود در آن جمع آنگونه صحبت نمیکردم، ممکن است قضاوت اشتباهی درمورد من بکنند.
- کاش این وسایل یا لباس ها را نمی خریدم، هزینه اضافی و نالازمی بود.
یک دفترچه بردارید و نشخوارهای فکری خود را بنویسید. این افکار همیشه در ذهن ما تولید میشود و شما نمی توانید از ورود چنین افکاری به ذهنتان جلوگیری کنید. تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که اجازه ندهید این افکار بر شما غلبه کنند و کنترل زندگی و اعمال و رفتار شما را به دست گیرند.
فکر کردن بیش از حد به جای این که شما را تبدیل به فردی فعال کند که فعالیت های بسیاری انجام میدهد، شما را تبدیل به فردی تنبل و اهمال کار می کند. وقتی بیش از اندازه فکر میکنید نمی توانید به چیزهای مفید فکر کنید و اجازهی رشد به افکارتان نمی دهید. هر هدفی به برنامه ریزی و تفکر نیاز دارد و بعد از آن باید شروع به اقدام کرد. فقط فکر کردن، نگران بودن و تحلیل کردن شما را به جایی نمی رساند. شما به این نیاز دارید که بدانید چه زمانی جلوی افکارتان را بگیرید و شروع به عمل کنید.
چه کنیم تا کمتر فکرکنیم؟!
-
اولین قدم برای تغییر، آگاهی ست.
قبل از اینکه اقدام خاصی برای بهبود انجام دهید، لازم است مشکل و زمان ایجاد آن و موقعیت هایی که باعث بروز آن میشود را شناسایی کنید و همچنین نوع برخورد و عکس العمل خودتان را نسبت به آن بسنجید.
-
زمان مشخصی را در طول روز برای فکر کردن مشخص کنید.
ساعت را برای یک زمان مشخص کوک کنید و به عنوان مثال یک یا دو ساعت را در طول روز فقط به این کار اختصاص دهید. پس از اتمام این زمان خود را موظف کنید که به این کار پایان دهید و ترجیحا مشغول یک کار مفید و خوشایند دیگر شوید.
-
تصحیح رژیم غذایی
افرادی که دچار این مشکل هستند باید از مصرف برخی مواد غذایی خودداری کنند تا از تشدید این مشکل جلوگیری شود. عدم مصرف برخی مواد غذایی میتواند از بیماری هایی مانند فکر و خیال، مالیخولیا، وسواس فکری، اختلالات اضطرابی، ترس و حتی بی خوابی بکاهد.
این افراد باید از غذاهای شور و تند، سیر و پیاز خام، پیازچه، تربچه، گوشت گاو، گوشت گوساله، گوشت شتر، ماهی، میگو، قارچ، نوشابه های کولا دار، گوجه فرنگی، رب گوجه، غذاهای کنسروی حاوی مواد نگهدارنده ، خرما، برنج کته، ماکارونی، سالاد الویه، انواع سس، خیار، غذاهای ترش، ترشیجات، شاهی، کاکائو، قهوه، نسکافه، چای پررنگ، عدس، کلم، بادمجان، آب یخ و زیاد آب خوردن پرهیز کنند. درعوض مواد غذایی مانند مویز و انجیر، بادام شیرین، سیب، آلوی پخته و گشنیز میتواند برای این افراد مفید باشد.
انجام مدیتیشن با پرت کردن حواس از افکار منفی و توجه بیشتر به درون انسان، افکار منفی را از شما دور میکند و تأثیر آن ماندگار است. تمام آنچه برای مدیتیشن نیاز دارید یک جای خلوت و ساکت و نیز ۵ دقیقه زمان است که به خودتان اختصاص دهید تا به آرامش دست یابید.
-
تلاش کنید تا به یک نفر خوبی کنید.
تلاش کردن برای کمک به دیگران و راحتتر کردن زندگی دیگران، باعث میشود بتوانید جنبههای مختلف زندگی انسانها را ببینید و درمورد زندگی خود قضاوت عادلانه تری داشته باشید. تلاش کنید تا برای عبور دیگران از اتفاقات بد و دشوار زندگی به آنها کمک کنید. حس خوبی که از این کار میگیرید، ذهن شما را از افکار منفی پاک می کند.
با انجام کمکهای ساده میتوانید بار بزرگی از روی دوش اطرافیان خود بردارید و افکار خودتان هم از آنچه دوست ندارید به آن فکر کنید، منحرف میشود.
پی بردن به این حقیقت که شما این توانایی را دارید تا زندگی یک نفر را بهتر کنید، افکار منفی را از ذهنتان دور میکند. به شما موضوعی مفید میدهد تا روی آن تمرکز کنید و از افکاری که هیچ سود و نتیجهای ندارند دوری کنید.
دیگر فعالیت های مفید برای کاهش این مشکل:
– پیاده روی و ورزش هایی که موجب نشاط می شوند
– استفاده از رنگ های ملایم و شاد به جای رنگ های تیره
– بوییدن عطرهای ملایم و عطر گل ها و گیاهان خوشبو
– مراجعه به پزشک درصورت نیاز
برخی از راهکارهای درمانی برای فكر كردن بيش از حد :
- از کمال طلبی دست بردارید! باید با تلاش و کوشش به دنبال پیشرفت مداوم بود.
- برحسب واقعیات عمل کنید و بر حدس گمان بیهوده تکیه نکنید.
- شروع به فعالیت کنید و اجازه ندهید ترس از شروع، مانع از انجام فعالیت هایتان شود.
- منطقی فکر کنید و به سراغ کارهایی که توان انجام آنها را ندارید، نروید.
- داشتن یک مربی، دوست یا همراه می تواند در انجام کارهای معقول کمک کننده باشد و بازخورد بی طرفی نسبت به کارهای شما ارائه دهد.
- مراحل کارهای خود را پیش بینی کنید، برنامه ریزی کنید و به آن پایبند بمانید.
- نوشتن مراحل کار و ثبت موفقیت ها، در ایجاد و ادامه ی انگیزه بسیار مفید است.
- هر از گاهی در محیط آرامی به دور از افکار همیشگی و مزاحم قرار بگیرید و به ذهن خود استراحت بدهید.
وقتی ذهن شما به سمت افکار ساختار نیافته حرکت میکند به علت تجربیاتی است که در گذشته داشتهاید. شاید شما اعتقاد دارید در آینده نیز اشتباهات یکسانی را تکرار خواهید کرد و همین امر موجب میشود مدام خود را سرزنش کنید.
از موقعیتهایی که باعث ایجاد استرس میشود دوری کنید. شما میتوانید مواردی که باعث ایجاد استرس میشود را مشخص کنید. اگر کاری را در گذشته با یک روش خاص انجام دادهاید و نتیجه مطلوب دریافت نکردهاید، بهتر است روش خود را تغییر دهید.
بر روی اهداف خود تمرکز کنید. قبل از شروع هر کاری تحقیق کنید. تحقیق و جستجو میتواند ترس از ناشناختهها را از بین ببرد. ایجاد افکار و فعالیتهای مثبت میتواند ترس از استرس را از بین ببرد. برای اینکه از شر افکار مزاحم خلاص شوید، خود را با کارهای مثبت و سازنده درگیر کنید.
ورزش کنید، اثر هنری خلق نمایید، موارد مثبت را با دیگران به اشتراک بگذارید، بیرون از منزل گردش کنید و با دوستان و اعضای خانواده رابطه خوبی داشته باشید. داشتن یک سیستم حمایتی نیز میتواند به شما کمک کند.
شما معمولا امکان تغییر یک تصمیم اشتباه را دارید.
عادی است که شما کمی نگران این باشید که نکند با فرد بدی ازدواج کنید یا شغل اشتباهی انتخاب کنید، یا موقع رانندگی راه نادرستی برای رسیدن به مقصد انتخاب کنید. ولی اشتباه تان غیر قابل جبران و در این حد ترسناک نخواهد بود. و شما به احتمال زیاد می توانید آن را جبران کنید.
این باور عموم که اشتباه کار احمق ها است، کاملاً نادرست است. اگر اشتباه خود را بفهمید و دید خود به دنیا را درست کنید، از همین جا خلاقیت و ابتکار به سراغ تان خواهد آمد و می توانید آن را تصحیح کنید.
حرف آخر
در بیشتر موارد دلیل بسیار فکر کردن این تصور است که قرار است یک تصمیم بزرگ و نهایی بگیرید که دیگر هیچ وقت تغییر نمی کند و به همین علت باید صحیح باشد اما چنانچه مشکلی با اشتباه کردن نداشته باشید و این نکته را بدانید که عقاید و دانش شما در مورد یک موقعیت، کم کم تغییر خواهد کرد، آزادی و آرامشی حقیقی در درون خود حس خواهید کرد و راحت تر تصمیم می گیرید..
دیدگاهتان را بنویسید