عزت نفس و اعتماد به نفس
فهرست مطالب
عزت نفس چیست؟
در حالت کلی وقتی صحبت از عزت نفس میشود اولین چیزی که باید درموردش فکرکنیم این است که آیا ما خودمان را دوست داریم؟ عزت نفس یعنی نگاهتان نسبت به خودتان، همچنین میزان ارزش و اهمیتی که هر فرد برای خودش قائل است. چقدر به خودش علاقه مند است و خودش را دوست میدارد. معمولا عزت نفس بنیانی احساسی است که به طرز فکر، احساسات و نوع برخورد افراد در ارتباط با خودشان و همینطور به رفتارهای فرد در جامعه شکل میدهد. عزت نفس از زمان کودکی باعث میشود که فرد ارزش خودش را بداند.
اعتماد بنفس چیست؟
خوب است بدانیم که این کلمه به این معنی است که هر فردی بتواند به خودش در انجام تمامی امور اعتماد و باور داشته باشد. در بسیاری از موارد، افرادی که در حوزهی خاصی فعالیت میکنند و در این زمینه مهارت دارند، در همان حوزه از اعتماد بنفس بالاتری برخوردارند. در بعضی مواقع این امکان وجود دارد که فردی با داشتن اعتماد به نفس و تخصص خاصی شروع به کاری کند و نتواند در آن کار موفق شود.
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس:
عزت نفس یعنی من عزیز، یعنی من قدرتمند. مترادفش میشود حب نفس، دوست داشتن خود، حرمت نفس.
اعتماد به نفس یک مفهوم بیرونی بوده، در حالیکه عزت نفس مفهومی درونی است. مثلا اعتماد به نفس من در فتوشاپ صفر ولی در آفیس در حد خوبی است. در والیبال 100 اما در بسکتبال صفر است!
عبارت اعتماد به نفس بیشتر مربوط به یک مهارت است. ممکن است فردی در بین هنرمندان اعتماد به نفس پایین اما در بین ورزشکاران اعتماد به نفس بالایی داشته باشد.
عزت نفس چه فایده ای دارد؟
تا زمانی که ما در درون بزرگ نشویم، دستاورد بیرونی نخواهیم داشت. این قانون قطعی خداوند است. به قول یکی از بزرگان کوچینگ بیزینس: “بیزینسِ شما، از خودتان بزرگتر نمیشود، هر چقدر شما رشد کنید، بیزنس شما هم رشد میکند.”
در ادبیات دینی دو کلمه بسیار زیبا به کار برده شده است: فاعلیتِ فاعل، قابلیتِ قابل.
برای اینکه یک پدیده بزرگی در جهان هستی رخ دهد ما نیاز به دو چیز اساسی داریم: فاعلیتِ فاعل و قابلیتِ قابل. فاعلیتِ فاعل یعنی رحمت واسعه و عمومی خداوند، قابلیتِ قابل یعنی ظرفِ درونیِ من. فاعلیتِ فاعل مثل باران باریدن باران است. باران برای کشاورزی که گندم کاشته است مفید است ولی برای کشاورزی که زمین خالی دارد فرقی نمیکند. پس بستر درون هم، باید آماده باشد.
ویژگی افراد با عزت نفس پایین:
افراد با عزت نفس پایین دارای ویژگی های زیر هستند:
- خیلی راجع به دیگران حرف میزنند.
- افراد با عزت نفس پایین اغلب اوقات درگیر بقیه هستند.
- احساس ناتوانی میکنند و همیشه میگویند که نمیتوانند.
- زندگی خود را رها کرده و به زندگی دیگران چسبییدهاند.
- دیگران را قضاوت میکنند و در نهایت دیگران را سرزنش میکنند.
- حتی کسی که زیاد فروتن است نیز ممکن است از کمبود عزت نفس رنج ببرد.
- احساس کمبود میکنند و مدام با خود میگویند که به اندازه کافی خوب نیستند.
- این افراد از عباراتی همچون: نوکرم، غلامم، بنده، کوچیکم، کنیزم و … بیش از حد معمول استفاده میکنند.
- چنین افرادی در تنهایی به خود احترام قائل نیستند. برای مثال تنها زمانی که به مهمانی دعوت میشوند لباس آراسته و مرتبی تن میکنند.
ویژگی افراد با عزت نفس بالا:
افراد با عزت نفس بالا دارای ویژگی های زیر هستند:
- معمولا افراد با عزت نفس میگویند که الان چه کار میتوانم بکنم؟
- برای آیندهام چه کاری انجام دهم؟
- آدم با عزت نفس بالا حتی زمانی که در خانه تنها است لباس خوب میپوشد. به خودش احترام میگذارد.
- مواقعی که تنها در خانه است غذا های ساده مثل نیمرو نمیخورد، بلکه از زندگی در تنهایی نیز لذت میبرد.
- احساس توانستن و انگیزه بالا در این افراد زیاد است.
- بدن خودشان را جوری که است دوست دارند و خودشان را اینگونه میپذیرند.
چند توصیه مهم در زمینه عزت نفس:
- شما نباید خوشبختیتان را به دیگران گره بزنید. هرکسی مسئول خوشبختی خودش است و هرکس مسئول احساسات خود.
- کسی که خرج دارد ارج نیز دارد. به عبارتی اگر فردی به خودش احترام بگذارد. دیگران نیز به او احترام قائل خواهند بود.
- خودخواهی یعنی: I’m ok, you are not ok عزت نفس یعنی: I’m ok, you are ok
- ناگفته ای در مورد عزت نفس: ما نه از کسی بالاتریم نه پایین تر. ما نه از کسی برتریم نه فرودست تر. نه از کسی بهتریم نه بدتر.
ناگفته نماند که اعتماد به نفس یک نوع طرز فکر مثبت راجع به خود و تواناییها است و درست همان موقعی که همه چیز به هم میریزد، میتواند فریاد رس بوده و کمک کند تا بهتر از پس مشکلات بربیاییم.
راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس:
- انسان عمل باشید.
- درست لباس بپوشید.
- جسورانه و جذاب صحبت کنید.
- مثبت فکر کنید، مثبت عمل کنید.
- از زبان بدنتان به درستی استفاده کنید.
راهکارهایی برای تقویت عزت نفس:
راهکارهای موجود در زیر به افراد کمک میکند که احساس بهتری نسبت به خودشان داشته باشند و بیشتر برای خود احترام بگذارند.
-
روابط مثبت ایجاد کنید.
حتما برایتان پیش آمده است که حاضر بودن در بعضی جمع ها باعث ناراحتی و ایجاد احساس بد در شما شود. سعی کنید این انسان ها را از اطراف خود دور کنید و حتی ارتباط با آنها را به حداقل برسانید. همیشه با افرادی در ارتباط باشید که ذهنیت مثبتی داشته باشند و به نوعی الهام بخش شما باشند.
-
با خودتان مهربان باشید.
همیشه سعی کنید با خودتان مهربان باشید حتی زمان هایی که اشتباهی کرده اید مدام خودتان را سرزنش نکنید. خودتان را دوست داشته باشید تا بقیه هم شما را دوست داشته باشند. همیشه این فکر را بکنید که اگر یکی از دوستانتان در این موقعیت بود چگونه با او رفتار میکردید.
-
جسور و قاطع باشید.
رفتارهای افراد قاطع را زیر نظر داشته باشید و سعی کنید همانند آنها رفتارکنید. هدف از قاطع بودن این است که به نظرات و نیازهای اطرافیانتان احترام بگذارید. همینطور باید این انتظار را از اطرافیان نیز داشته باشید.
-
نه گفتن را بیاموزید.
یاد بگیرید که در پاسخ به برخی خواسته های دیگران جواب رد بدهید. معمولا افرادی که عزت نفس پایینی دارند هیچوقت نمیتوانند در برابر کارهایی که دوست ندارند انجامش بدهند نه بگویند. نگران به وجود آمدن مشکل در ارتباط با دیگران نباشید. شما باید برای خودتان ارزش قائل شوید تا دیگران هم به شما ارزش قائل شوند.
-
خودتان را به چالش بکشید.
معمولا افراد زمانی که میخواهند کاری را انجام دهند دچار استرس میشوند و در انجام کار به دشواری برخورد میکنند. افراد با عزت نفس، معمولا افرادی هستند که بتوانند احساساتشان را کنترل کنند و برای رسیدن به هدف خودشان دست از تلاش کردن برندارند.
تیم تخصصی آلفا کوچ با برخورداری از اساتید با تجربه و دلسوز، در تلاش است تا بتواند اعتماد به نفس شما را احیا کند. برگزاری ده ها جلسه روزانه کوچینگ در این زمینه، نشان دهنده این است که ما کارمان را به خوبی انجام میدهیم.
دیدگاهتان را بنویسید