نقش عادت ها در زندگی
فهرست مطالب
با توجه به این که امروزه همه افراد عادت هایی خاص خود در زندگی دارند و این عادات باعث شکل گیری رفتار ها میشوند و در نتیجه این رفتارها هستند که کیفیت نهایی زندگی ما را مشخص میکنند. تصمیم گرفتیم در این مقاله به مقوله “عادت ها” بپردازیم. با ما در ادامه همراه باشید.
نقش عادت ها در زندگی افراد
معمولا نقش عادت ها در زندگی مان همیشه مشخص است. می دانیم که معمولا مغز انسان برای راحت تر شدن کار ها و با تمایل به صرف انرژی کمتر، همیشه به دنبال این است که انجام کارها را به عادت تبدیل کند. محققان معتقدند که مغز انسان در هنگام انجام دادن عادت ها واکنش بسیارکمی به اتفاقات نشان می دهد. این در حالی است که بهنگام انجام آن دسته از کارهایی که برای بار اول انجام میدهیم و جزو عادت هایمان نیستند واکنش های مغز بسیار زیاد بوده ودر طول انجام کار افزایش مییابند.
اغلب افراد فکر میکنند آنچه در طول روز انجام میدهند حاصل تصمیمات شخصی خودشان است که در آن روز میگیرند اما حقیقت چیز دیگریست! ما طبق عادت هایمان است که رفتار میکنیم، تصمیم میگیریم و حتی میاندیشیم! بله ما براساس طرز فکر ناشی از همین عادت ها است که فکر میکنیم. پس میتوان گفت تاثیر عادت ها بر روی زندگی افراد بسیار بیشتر از آنچه که بتوان تصور کرد، است.
معمولا همه ی ما عادت های روزمره مثل خوابیدن، غذا خوردن، تفریح کردن و… را داریم. وجود این عادت ها موجب می شود که مغزمان انرژی کمتری را صرف کند و بتواند انرژی خود را برای کارهای مهمتر دیگری صرف کند. اما مسئله اینجاست که زمانی که ما کارهای روزانه خود را بر اساس این عادت ها انجام می دهیم باید قبول کنیم که موفقیت ها و شکست های ما تحت تاثیر همان کار هایی هستند که براساس عادات ما به وقوع میپیوندند. در نتیجه همهی کار هایی که انجام میدهیم و نتایجی که در زندگی کسب میکنیم ریشه در عادات ما دارند و این حقیقت غیرقابل انکار و چشم پوشی است.
انواع عادت ها چیست؟
میتوان گفت که وجود اراده در افراد باعث میشود که بتوانند تصمیمات خود را کنترل کنند. بیشتر مردم فکر میکنند برای حفظ عادت هایشان نیاز به اراده دارند. این در حالیست که اراده خودش یکی از عادت های شاه کلید زندگی ما انسانها است. یعنی زمانیکه این عادت (اراده) به وجود می آید. بصورت ناخودآگاه موجب بوجود آمدن عادت های دیگری هم در افراد می گردد. مثلا در تحقیقاتی که توسط محقق ها انجام داده شده به این نتیجه منتهی شده است که تقویت کردن اراده درس خواندن در دانش آموزان می تواند روی جنبه های دیگر زندگی آنها هم تاثیرات مثبتی داشته باشد.
عادتهای خوب روزانه
اگر فردی در طول زندگی رفتار و باورهای درست را بهصورت مکرر تکرار کند. میتوان ادعا کرد این فرد عادتهای خوبی در زندگی برای خودش ایجاد کرده است. معمولا داشتن عادتها و رفتارهای خوب در زندگی باعث میشود انسان به فردی دوستداشتنی و شخصیتی ایده آل تبدیل شود. همچنین بتواند زندگی خستهکننده را به یک زندگی خوب و شاد تبدیل کند.
برخی از عادات خوب
در این بخش مختصرا به چندین نمونه از عادت های خوب اشاره میکنیم:
- سحرخیز بودن
- پنج دقیقه نرمش کردن در روز
- نگاهی به هدف های زندگی
- نوشتن برنامه روزانه
- ده دقیقه مطالعه در روز
- پیاده روی کردن
- خوردن یک وعده صبحانه کامل
- صبحانه خوردن در کنار خانواده
- واکس زدن کفشها
- عطر زدن قبل از خروج از خانه
- ورزش کردن حرفه ای
- با آرامش صحبت کردن
- با آرامش غذا خوردن
- پر انرژی و شاد بودن
- و… .
عادتهای بد روزانه
معمولا زمانیکه فرد رفتار های ناشایسته و باور های منفی و نادرست را در زندگی بطور مکرر تکرار کند. به مرور عادات بدی در خود ایجاد میکند و جالب است بدانید که در اکثر مواقع از شکل گیری چنین عادات بدی حتی باخبر هم نمیشود! با تکرار عادت های بد از جهت دیگر عادت های خوب نیز رفته رفته کمرنگ تر میشوند.
برخی از عادات بد
در این بخش مختصرا به چندین نمونه از عادت های بد اشاره میکنیم:
- قضاوت سریع مردم
- غر زدن درباره همه چیز
- رو دربایستی زیاد
- بیخیالی بیش از حد
- نا امید بودن نسبت به همه چیز
- نه نگفتن در برابر خواسته ها
- غرور بیش از حد
- بلند حرف زدن و داد زدن
- خوردن و جویدن انگشتان
- وسط حرف دیگران پریدن
- کم خوابی و پر خوابی
- بی برنامگی کردن
- پرخوری کردن
- عدم بیان احساسات
- حواس پرتی زیاد
- ایرادگیری از بقیه
- افراط یا تفریط
- و… .
آیا ترک عادت امکان پذیر است؟
معمولا عادتها به دلیل تکرار شدن مداوم در ذهن، فکر و رفتارهایمان بهراحتی قابل ترک کردن نیستند. برای ترک عادت های نامناسب بهتر است اول از عادتهای خوب شروع کنیم. یعنی عادت های خوب را در زندگی ایجاد و جایگزین عادتهای بد کنیم. بقول قدیمی ها: “ترک عادت موجب مرض است”. اساسا برای ترک عادت بد نباید سعی کنیم عادت مربوطه را بطور کامل کنار بگذاریم. زیرا عادتها یک شبه به وجود نیامدهاند که بتوانند یک شبه از بین بروند. نهایتا باید بگوییم که بهتر است عادتهای بد را آرام آرام و با جایگزین کردنشان با عادات خوب ترک کرد.
سه توصیه درباره عادتها:
- قبل از همه چیز نگاهی به خود یا انسان های اطراف بیندازید. اکثر رفتار و اعمال ریشه در عادات دارند.
- اکثر افراد بدون تامل درباره کارهایی که انجام میدهند، هیچگاه به منشا آن نمیاندیشند. شما مرتکب این اشتباه نشوید و هر از گاهی نگاهی به اطراف بیندازید.
- شما هیچگاه همانند برخی افراد که میگویند نمیدانند چرا اما خود را مجبور به انجام فلان کار میدانند، عمل نکنید و همیشه بدانید همه عادت ها به شما و اراده درونیتان بستگی دارد.
چگونه عادات خود را تغییر دهیم؟
همهی عادت های ما از حلقهی نشانه، روال و پاداش پیروی میکنند. ما برای درک عادتهای خود، باید اجزای حلقههای خودمان را شناسایی کنیم. وقتی که حلقه عادت یک رفتار خاص را در خودمان تشخیص دادیم. پس از آن میتوانیم به دنبال روشهایی برای تغییر کارهای روزمره خود باشیم. آقای دوهیگ در کتاب قدرت عادت این تغییرات را بررسی میکند. او برای این کار چهار مرحله را توضیح میدهد که در ادامه برایتان آوردهایم:
- اول از همه روال کار را مشخص کنید. در بیشتر عادتها روال، ساده ترین جنبه است و اگر قصد دارید رفتاری را تغییر دهید باید از این مرحله شروع کنید.
- با جوایزی آن را آزمایش کنید. وقتی شما روالی را انتخاب میکنید شوق و اشتیاق دارید که آن را عملی کنید. همیشه این روال را طوری تنظیم کنید تا در آخر به یک جایزه برسد. در این مرحله هرچیزی که شما به عنوان جایزه انتخاب میکنید، مهم نیست شاید باید چیزهای متفاوتی را تست کنید تا به یک نتیجه درست برسید. با انجام تست های مختلف میتوانید آن چیزی را که علاقه دارید پیدا کنید که این امر در طراحی مجدد عادت، بسیار ضروری است.
- نشانهها را مشخص کنید و آنها را از هم جدا کنید. معمولامشخص کردن نشانه ها کار سختی است و به عوامل بسیار زیادی بستگی دارد. برای مثال دلیل اینکه شما هر روز صبحانه میخورید چیست؟ به صورت تقریبی همهی نشانههای یک عادت در پنج دسته قرار میگیرند. از جمله: محل، زمان، حالت عاطفی، دیگران و بلافاصله قبل از انجام کار.
- یک برنامه منظم برای خودتان ایجاد کنید. زمانیکه شما همه ی مراحل قبل را به درستی انجام دادید، حالا نوبت این است که شروع به تغییر دادن رفتارتان کنید. فرمول عادت را به یادتان بیاورید، نشانه، روال و پاداش. همینطور ما باید در یک چهارچوب قرار بگیریم که هر چند سخت است ولی باید انجام بگیرد. دوباره تصمیم بگیرید و حلقه عادت قبلی خودتان را بشکنید. سادهترین راه برای انجام این کار تهیه یک برنامه منظم است و به هیچ عنوان ازانجام دادن آن غافل نشوید.
تیم آلفا کوچ به شما این امکان را میدهد که با دریافت خدمات کوچینگ توسط کوچ های با استعداد و باتجربه تیم آلفا کوچ بتوانید در مدت زمان کوتاهی عادات منفی خود را به عادات مثبت تبدیل کرده و یا عادات جدید مفیدی در خود ایجاد کنید.
دیدگاهتان را بنویسید