انواع کوچینگ کدامند؟
فهرست مطالب
کوچینگ به صورت کلی به دو نوع تقسیم میشود:
- کوچینگ داخلی (Internal Coaching)
- کوچینگ خارجی (External Coaching)
معمولا در کوچینگ داخلی شما یک فرد را به عنوان کوچ در مجموعه یا سازمان خودتان استخدام می کنید تا برنامههای خود را به صورت حضوری اجرایی نماید، اما در کوچینگ خارجی، معمولا کوچ در سازمان یا مجموعه شما به فعالیت نمیپردازد شاید برنامههای خودش را بصورت جلساتی مشخص در مجموعه شما پیش خواهد برد. در این مقاله به معرفی انواع کوچینگ میپردازیم با ما همراه باشید.
انواع کوچینگ
به طور کلی کوچینگ بر اساس کاربردهایش به انواع مختلفی تقسیمشده است. این کاربردها در بسیاری از موضوع ها بین انواع کوچینگ تا حدودی یکسان است و تعداد زیادی از انواع کوچینگ خصوصیات مشترک زیادی با هم دارند.
با وجود اینکه خصوصیات مشترک زیادی بین آنها وجود دارد. دستهبندیها بیشتر به شکلی طراحی میشوند که افراد بهتر بتوانند نیاز دقیق خودشان را از کوچینگ بیابند، اگر اینگونه نباشد کوچها با دانش، مهارت و تکنیکهای تقریبا یکسانی کوچ میکنند و تفاوت زیادی میان انواع کوچینگ برای آنها وجود ندارد.
در مورد انواع کوچینگ هیچ لیست یکسانی موجود نیست، و معمولا آن دسته از لیست هایی که به صورت لیست های طولانی موجود هستند احتمال دارد فقط مربوط به یک کوچ باشند که خدماتش را فقط خودش به صورت سفارشی شده ارائه میدهد.
انواع کوچینگ در شاخه کوچینگ زندگی به صورت زیر هستند:
-
- لایف کوچینگ
- کوچینگ فردی
- کوچینگ تحصیلی
- کوچینگ سلامت
- کوچینگ توانمندسازی
- کوچینگ رشد معنوی
- کوچینگ رابطه
- کوچینگ زوجین
- کوچینگ موفقیت
- کوچینگ اعتمادبهنفس
- کوچینگ شادی
- کوچینگ سلامت روان
- کوچینگ شخصیت
انواع کوچینگ در شاخه کوچینگ کسب و کار به صورت زیر هستند:
-
- بیزینس کوچینگ
- کوچینگ رهبری
- کوچینگ اجرایی
- کوچینگ سازمانی
- کوچینگ عملکرد
- کوچینگ شغلی
- کوچینگ فروش
- کوچینگ کارکنان
- کوچینگ مهارت
انواع کوچینگ در شاخه کوچینگ خویشتن به صورت زیر است:
-
-
سلف کوچینگ
-
حال به بررسی انواع کوچینگ و توضیح مختصر پیرامون آنها میپردازیم:
1. لایف کوچینگ یا کوچینگ زندگی(Life Coaching)
به صورت کلی گفته میشود که لایف کوچینگ مادر همه کوچینگ ها است. بهجرئت میتوان گفت که کاملترین نوع کوچینگ و احتمالا اولین نوع کوچینگ، لایف کوچینگ است. لایف کوچینگ معمولا تمامی جنبههای درونی و بیرونی زندگی یک فرد را در برمیگیرد و از افزایش اعتماد به نفس گرفته تا بهبود رابطه زناشویی میتواند به افراد کمک کند.
به صورت کلی لایف کوچینگ همیشه به افراد کمک میکند تا زندگی خودشان را از آن چیزی که الان است به آن چیزی که میخواهند باشد تغییر دهند.
کوچ های زندگی چه کمکی به فرد میکنند؟
معمولا کوچ های زندگی به افراد کمک میکنند که عملکرد خودشان در هر جنبهای از زندگی شان را بهتر کنند و بهبود ببخشند، و استعدادهای خودشان را در هر زمینه ای نیز شکوفا کنند. کوچینگ زندگی به افراد این توانایی این را میدهد که راهحل برای مشکلات زندگی خودشان را بیابند و با تکیه کردن به استعداد و توان خود به رفع آنها نیز اقدام کند.
2. کوچینگ فردی(Personal Coaching)
معمولا کوچینگ فردی با نامهایی مثل کوچینگ توسعه فردی، کوچینگ تحول فردی و کوچینگ رشد فردی شناخته میشود. به طور کلی یکی از شاخه های لایف کوچینگ است که کمک میکند افراد به رشد و توسعه فردی برسند. معمولا کوچنگ فردی به افراد کمک میکند که هدف های خودشان را بشناسند برای دست یابی به آن ها در تلاش باشند.
مقاله مرتبط : کوچینگ فردی
3. کوچینگ
معمولا کوچینگ تحصیلی یکی از انوا ع کوچینگ است که به دانشآموزان کمک میکند تا بتوانند به خودشناسی دست یابند و با مشخص کردن هدف در زندگی آینده خودشان با توجه به چیزی که از خودشناسی درک کرده اند، بتوانند دوره تحصیل خودشان را سپری کرده و مناسبترین رشته تحصیلی را نیز برای خودشان انتخاب کنند.
مقاله مرتبط : کوچینگ تحصیلی
4. کوچینگ
معمولا کوچینگ رشد معنوی به ما کمک میکند تا به درجات عمیقتری از معنویات برسیم و به هدف های از قبل تعیین شده دست پیدا کنیم که فراتر از مادیات و ملموسات هستند. کوچینگ رشد معنوی معمولا افراد را یاری میدهد تا بتوانند هدف های عمیق معنوی درون خودشان را روشن و شفاف ساخته و نیز راهکارهایی برای دستیابی به آنها ارائه میدهند.
5. کوچینگ
معمولا کوچینگ موفقیت به افراد کمک میکند تا به هدف هایی که برای خودشان در نظر گرفته اند برسند. این مدل از کوچینگ به شما کمک میکند که بتوانید از آنچه که هستید به آنچه که میخواهید باشید تبدیل شوید.
کوچینگ موفقیت هم یکی از زیر شاخه های کوچینگ زندگی است و از طرفی هم شباهت زیادی با کوچینگ فردی، کوچینگ کسب و کار و نیز کوچینگ های دیگر دارد. معمولا تفاوت عمده این کوچینگ با دیگر کوچینگ ها مشخص بودن هدف ابتدایی افراد است. فرد اهداف مشخصی در نظر خویش دارد و کوچینگ موفقیت کمک میکند تا در رسیدن به این اهداف موفق شود.
مقاله مرتبط : کوچینگ موفقیت
6. کوچینگ
وقتی بحث کوچینگ سلامت میشود همه ما تصور میکنیم، فردی وجود دارد که مانند متخصص تغذیه و ورزش عمل میکند. اما بحث کوچ سلامت بسیار مجزا است. در مقوله کوچینگ سلامت این امکان وجود دارد که کوچ مورد نظر در تغذیه و ورزش هم تخصص داشته باشد ولی کوچ سلامت بیشتر با تکیه کردن به متدهای کوچینگ، به افراد کمک میکند تا بتوانند مشکلات سبک زندگی خودشان را کشف کرده و مشکلاتی که منجربه از بین رفتن سلامت تن و سلامت روان میشود را حل کنند.
مقاله مرتبط : کوچینگ سلامت
7. کوچینگ
معمولا یکی از مشهورترین نوع کوچینگ درکشورمان بیزینس کوچینگ است. معمولا کوچینگ کسب و کار به مدیران یک کسب و کار و سازمان کمک میکند تا بتوانند دید بهتری نسبت به کارخودشان داشته باشند. بیزینس کوچینگ کمک میکند تا یک کسب و کار یا سازمان استراتژی های مربوط به کارش را بشناسد و با توجه به این استراتژی ها برای دستیابی به هدف های سازمان تلاش کند.
مقاله مرتبط : کوچینگ کسب و کار
8. کوچینگ
معمولا در این مورد کوچینگ سازمانی به سازمان ها و صاحبان کسب و کار ها کمک میکند تا مشکلات خود را شناسایی کرده. در عینحال برای خودشان هدف تعیین کنند و راه های دستیابی به آنها را بیابند. کوچینگ سازمانی مخصوص کل سازمان و کسب و کار بوده و بهنوعی سیستماتیک عمل میکند. این نوع کوچینگ مختص افراد خاصی نبوده و معمولا سازمان در جایگاه فرد کوچ شونده قرار میگیرد.
مقاله مرتبط : کوچینگ سازمانی
9. کوچینگ
کوچینگ شغلی که با عنوان کوچینگ انتخاب شغل نیز شناخته میشود به افراد کمک میکند تا بتوانند نیازها و توقعات خود را از شغل مورد نظر روشن و شفاف کرده. علاوه بر آن برای خود هدف های شغلی منطقی تعیین کنند. کوچینگ شغلی به افراد کمک میکند تا با تکیه کردن به تجربیات کاری خودشان، بتوانند شرایط شغلی بهتری را تجربه کرده و یا به روشنی دریابند که چه شغلی مناسب آن ها است.
10. کوچینگ
معمولا گفته میشود که سلف کوچ یکی از انواع کوچینگ نیست. با وجود این نوع فکر و نظر ها در بسیاری از منابع از سلف کوچینگ به عنوان یکی از انواع کوچینگ یاد میشود. البته سلف کوچینگ جزو هیچ یک از دو شاخه اصلی موجود در کوچینگ نیست. معمولا سلف کوچینگ افراد را به مهارتی میرساند که خودشان بتوانند بهعنوان یک سلف کوچ عمل کرده و مشکلات و هدف های زندگی خود را شناسایی کنند. معمولا سلف کوچینگ این قابلیت را در شخص ایجاد میکند که فرد بتواند خود را به گونه ای موتور محرک خود بداند و در تمامی جنبههای زندگی به راهگشایی و هدفیابی دست یابد.
دیدگاهتان را بنویسید