کوچ کیست و کوچینگ چیست؟
کوچ کیست و کوچینگ چیست؟
به صورت کلی میتوانیم بگوییم که یک کوچ یا یک مربی همیشه سعی در شناسایی و یافتن موانع و ریشه های اصلی مشکلات افراد دارد. البته غالبا منشاء اصلی این موانع و مشکلات در رفتار و عادت های درونی خود هر شخص یافته میشود. معمولا کوچ به افراد کمک میکند تا به وضوح این مسائل را ببینند و راه حل این مشکلات را بیابند. افراد با ترتیب دادن به مسائل خود و نیز یافتن راهکار های ذهنی میتوانند در جهت بالا بردن کیفیت زندگی خویش قدم های مهمی رو به جلو بردارند.
تخصص کوچ:
معمولا لازم نیست که حتما کوچ در رشته و یا صنعت افراد مراجعه کننده متخصص باشد. به صورت کلی کوچ این طور عمل می کند که اول بسیار خوب به حرف های شما گوش می دهد و برای بهتر کمک کردن پرسش های دقیق و قوی تری می پرسد، حال افراد نیز باید با صداقت و شفافیت کامل به آن سوالات پاسخ دهند. این سوال و جواب ها در نهایت به کوچ کمک میکنند تا به درک و تحلیل درستی برسد. او با ارائه دادن بازخوردهای مناسب، افراد را به خودآگاهی می رساند تا در نهایت، راه حل خود را کشف کنند و به آن برسند.
گاهی اوقات کوچ همانند آینه عمل میکند و گاهی نیز مثل یک چراغ قوه! معمولا هرکدام که باشد باید بتواند طوری ایفای نقش کند که فرد مجهز به ذهنیتی قوی باشد تا بتواند بهترین تصمیم ممکن را اتخاذ کند. این زمانی است که او وظیفه خود را بدرستی انجام داده و به عنوان یک کوچ یا مربی عمل کرده است.
کوچینگ در چه حوزههایی قابل استفاده است؟
معمولا هر جا سخن از ایجاد تغییرات مثبت، رشد و خودشکوفایی در میان باشد کوچینگ بعنوان یک ابزار بسیار مهم، کارآمد و قدرتمند به ذهن خطور میکند.
از جمله رایج ترین موضوعات که در آنها کوچینگ موثر واقع میشود:
- خودآگاهی و خودشناسی
- ایجاد عادت های مثبت فردی
- رسیدن به هدف های شخصی
- رسیدن به هدف های کسب و کاری
- انتخاب کردن و تغییر دادن مسیر شغلی
- انتخاب ها و تصمیمات سخت و مهم زندگی
- تعیین اهداف با آگاهی به موانع، مشکلات و منابع شخصی
آیا هر کسی می تواند یک کوچ شود؟
فرض کنید که می خواهید بدنسازی و ورزش کردن را بطور حرفه ای آغاز کنید و ادامه دهید. معمولا اکثر افراد در این حالت ترجیح میدهند با یک مربی حرفه ای کار کنند و در طول مسیر از راهنمایی های او استفاده کنند.
حال ما در زندگی شخصی و حرفه ای نیز برای رسیدن به هدف هایمان و موفقیت های بزرگی که در ذهن میپروریم نیز نیاز به یک همراه و دوست داریم. این فرد میتواند کارگشای افکار ما بوده و به ما کمک کند تا سریع تر به خواسته هایمان دست بیابیم. همچنین کوچ میتواند آنچه را که تا این زمان درباره خود نمیدانستیم را برایمان آشکار کند. او با پرسش سوال های زیرکانه به خود آگاهی ما کمک بسزایی میکند.
تفاوت کوچ ها با آموزگار چیست؟
به طور کلی کوچها متخصص نیستند و معمولا هیچ آموزشی به افراد ارائه نمیدهند. اما آموزگاران متخصصانی هستند که دانش خود را در اختیار دانش آموزان قرار میدهند. معمولا درصد مشارکت دانش آموز در پروسه آموزش نیز کمتر از آموزگار خودش است.
معمولا آموزگاران افرادی هستند که جواب درست بسیاری از مسائل را میدانند و این جواب ها را به افراد یاد میدهند ولی در این میان کوچها به افراد کمک میکنند تا خودشان پاسخ بسیاری از مسائل را از درون خودشان پیدا کنند. علاوه بر این درصد مشارکت فرد در کوچینگ بیشتر از خود کوچ است.
آیا کوچ یک اصطلاح تازه و جوان است؟
با اینکه بسیاری از افراد کلمه “کوچینگ” را به تازگی شنیده اند ولی این دلیل نمیشود که فکر کنیم کوچینگ مقوله ای جدید است. کلمه coaching برای اولین بار در سال 1937 به کار برده شد.
آقای جاناتان پسمور که از جمله معروف ترین محققان در زمینه کوچینگ است. وی میگوید که در سال 1911 نیز کوچینگ در بحث های مدیریتی و مهارتی وجود داشته ولی عمدتا معنی کلمه کوچینگ در آن زمان بیشتر در مورد آموزش و راهنمایی بوده است. به طور مثال گفته میشد که در محیط های آموزشی باید کوچینگ برای دانشجویان وجود داشته باشد یا برای برنده شدن در مسابقهی مناظره میان دانشجویان دانشگاه های مختلف، دانشجویان باید یک کوچ اختصاصی داشته باشند.
در این میان فدراسیون بین المللی کوچیک یا ICF هم تعریفی را در این مورد ارائه میدهد:
معمولا کوچینگ یک همکاری و مشارکت بین کوچ و افراد مراجعه کننده است که با برانگیختن فرد مراجعه کننده به اندیشیدن و خلاقیت، وی را ترغیب میکند تا تواناییهای شخصی و حرفهای خود را به اوج برساند.
آیا کوچینگ اثربخش است؟
در حالت کلی واقعیت این است که با توجه به تنوع زیاد در زمینه کوچها و فعالیتهای کوچینگ، چنین سوالاتی اصلا از پایه درست نیست. دقیقا مثل اینکه بگوییم آیا شغل معلمی نتیجه بخش است؟ ما تا وقتی که مشخص نکنیم کدام معلم، کدام درس، کدام دانشجو، کدام روش تدریس و تحت کدام شرایط، اینگونه سوالات معمولا مبهم و گمراه کننده هستند.
کوچ یا مربی معمولا چه تخصص و مدرک دانشگاهی باید داشته باشد؟
در حالت کلی نیاز نیست که حتما کوچ یا مربی ما مدرک تحصیلی خاص یا دورههای آموزشی خاصی را گذرانده باشد. هر کسی میتواند ادعا کند که یک کوچ یا مربی است. ولی عمدتا این ادعا ها زمانی به حقیقت خواهند پیوست که فرد دارای تجربه و مهارت کافی در زمینهی کوچینگ باشد. معمولا در گذشته ریشسپیدان و افراد باتجربه، با بهره برداری از تجربه هایی که در زندگی شخصی خود به دست آورده بودند به راهنمایی کردن دیگران میپرداختند.
کوچینگ در قرن حاضر
امروزه دوره های آموزشی در سراسر جهان برای پرورش کوچ در مراکز آموزشی برگزار میشود. در پایان دوره نیز معمولا فرد مدرکی در این زمینه به دست میآورد. البته دربارهی اعتبار و توانمندی افراد در این زمینهها معمولا نمیتوان از روی این مدارک قضاوت کرد. بعضی از کسانی که به عنوان کوچ کار میکنند با وجود گذراندن این دورهها تخصص و توانایی کوچ کردن دیگران را ندارند. بعبارت دیگر برخی از این دورهها و آموزش ها ارزش مهارتآموزی را ندارند و فرد تنها توانسته است کاغذی را به عنوان مدرک کوچ برای خودش دریافت کند. برای آشنایی بیشتر با کوچینگ، دیگر مقالات ما را نیز مطالعه بفرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید